Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere de nieuwste film van Alexander Payne en Jessica Chastain als lobbyist.

La Bamba

Schitterende biografie van popidool Ritchie Valens, met als focus de stormachtige relatie met zijn broer en zijn tragische dood in een vliegtuigongeluk (waarbij ook Buddy Holly en The Big Bopper omkwamen). Ondertussen schetst regisseur Luis Valdez ook nog een indrukwekkend beeld van de chicano-getto's en de raciale spanningen in de VS. De film zou een springplank worden voor Los Lobos, die de songs van Valens uitvoerde.

Downsizing

Na Noorse ontdekking die mensen in staat stelt te krimpen tot een twaalfde van de oorspronkelijke lengte, besluiten ook de Safraneks (Matt Damon en Kristen Wiig) dat het tijd wordt om te 'downsizen'. Goed voor het milieu… en ook wel handig dat hun $157.000 in de poppenhuisjes van Leisureland ruim $10 miljoen waard is. Satire van Alexander Payne (Nebraska) over succes, ambitie en overbevolking gaat – nadat de verkleining eenmaal een feit is – alle kanten op, wat de identificatie met de verschillende personages er niet makkelijker op maakt. Een geheel wordt het dan ook nooit, maar er zijn meer dan genoeg leuke losse scènes.

Lo spietato

Het is het gangsterverhaal dat we vele malen eerder zagen. In dit geval over de opkomst en dramatische val van de Milanese maffioso Santo Russo (Riccardo Scamarcio), gesitueerd in de sepia gekleurde jaren ‘70 en kleurrijke jaren ’80 en ‘90. Er is seks en drugs, veel bloed, een lijk in de achterbak, de gekrenkte echtgenote en geijkte maîtresse, zelfs een voice-over. Regisseur Renato De Maria liet zich duidelijk inspireren door klassiekers als Goodfellas en heel verrassend is het niet. Mooi gefilmd en vermakelijk voor de liefhebber dan weer wel.

Screwball

Regelmatig hilarische documentaire over beroemd dopingschandaal in de VS. Tony Bosch, een Cubaanse emigrant uit Florida, voorzag jarenlang sporters van testosteron en steroïden. Zijn beroemdste klanten waren honkballers, onder wie New York Yankees-superster Alex Rodriguez. Corben praatte voor zijn film niet met de sporters zelf, maar vooral met Bosch en een handvol kleurrijke randfiguren. De toch al knotsgekke kwestie (met alleen maar verliezers) maakte Corben nog gekker door kinderen de in de interviews beschreven situaties na te laten spelen. Desondanks verliest hij nooit zijn greep op de werkelijkheid, of op de kijker.

Miss Sloane

Het Washington D.C. van Miss Sloane zit vol met politici die liever herkozen worden, dan dat ze doen waarvoor ze gekozen werden. Aangedreven door ultra-gladde, totaal corrupte lobbyisten. Van die lobbyisten is Elizabeth Sloane (een zeer sterke Jessica Chastain) zonder twijfel de gehaaidste. En dat is wellicht het minst spannende aan deze verder boeiende politieke thriller, want Sloane is het type succesvolle zakenvrouw - ijskoud, zonder privéleven of gevoelens en mét felrode lippen en stiletto’s - dat we ondertussen wel kennen.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.