Afgelopen nacht zijn de Oscars uitgereikt, met als grote winnaars CODA en Dune. Een groot deel van de winnende films staat al op de verschillende streamingdiensten: bekijk hieronder waar ze precies te zien zijn.

De 94ste uitreiking van de Academy Awards was er één om nooit te vergeten: de avond verliep al anders dan anders vanwege afnemende kijkcijfers, en toen volgde de klap van Will Smith. Een bizarre actie die de aandacht heeft afgeleid van waar het eigenlijk om zou moeten gaan: de bekroonde films.

Opvallend dit jaar is dat vrijwel elke winnende film al terug te vinden is op een streamingplatform. Slechts het Japanse drama Drive My Car (beste internationale film) en Belfast (beste scenario) zijn niet online beschikbaar, omdat ze nog in de bioscoop draaien.

Hieronder zie je een overzicht van welke films hebben gewonnen en waar je de prijswinnende films kunt gaan kijken. 

CODA (Apple TV+)

CODA, geregisseerd door Sian Heder, schreef afgelopen nacht filmgeschiedenis. Nog nooit eerder won een streamingdienst (Apple TV+ in dit geval) namelijk de Oscar voor Beste Film. Emilia Jones speelt in CODA de hoofdrol als Ruby, die van jongs af aan een belangrijke taak heeft: tolken voor haar dove ouders en broer. Wanneer Ruby in het eindexamenjaar een passie voor zingen ontdekt, staat ze voor een moeilijke keuze. Blijft ze haar gezin helpen met het eigen visserijbedrijf of doet ze auditie voor het conservatorium? Deze remake van La famille Bélier (2014) won naast de hoofdprijs ook Oscars voor beste mannelijke bijrol (Troy Kotsur, de tweede dove winnaar na Marlee Matlin in 1987) en beste scenario (regisseur Sian Heder).

CODA is te zien op Apple TV+

Meer over CODA

Dune (HBO Max & Pathé Thuis)

Scifi-spektakel Dune werd de grote winnaar in de technische categorieen: de film van Denis Villeneuve won maar liefst zes Oscars, waaronder Beste Cinematografie (Greig Fraser) en Beste Montage. En ook componist Hans Zimmer mocht een gouden beeldje in ontvangst nemen, wat hij overigens deed in zijn badjas in een Amsterdams hotel. Dune vertelt het heldenverhaal van Paul Atreides (Timothée Chalamet), een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd. Hij moet naar de gevaarlijkste planeet in het universum reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen. Eerste deel van een tweeluik, gebaseerd op het gelijknamige boek van Frank Herbert uit 1965.

Dune is te zien op HBO Max & Pathé Thuis

Meer over Dune

The Power of the Dog (Netflix)

The Power of the Dog, vooraf de grote favoriet met maar liefst twaalf nominaties, werd uiteindelijk slechts éénmaal bekroond, voor beste regie. Jane Champion is pas de derde vrouw die in deze categorie wint, na vorig jaar Chloé Zhao (Nomadland) en in 2010 Kathryn Bigelow (The Hurt Locker). In The Power of the Dog zijn de broers Phil en George Burbank elkaars grootste tegenpolen. Phil is charismatisch maar intens wreed. George is rigide, kieskeurig en zachtaardig. Samen zijn ze welgestelde landeigenaren van de grootste ranch in de Montana vallei: een plek waar mannen de dienst uitmaken, de gemoderniseerde wereld op afstand wordt gehouden en de machtigste cowboy ooit, Bronco Henry, nog steeds vereerd wordt.

The Power of the Dog is te zien op Netflix

Meer over The Power of the Dog

The Eyes of Tammy Faye (Disney+ & Pathé Thuis)

Jessica Chastain won voor haar rol als Tammy Faye in The Eyes of Tammy Faye (Michael Showalter) haar eerste Oscar. Ook won de biopic in de categorie Beste Grime en Haarstijl. In de film volgen we Tammy Faye en haar man Jim Bakker, een koppel dat uitgroeide tot de oprichters van ’s werelds grootste religieuze televisienetwerk en themapark. Tammy Faye werd geroemd, omdat zij stond voor acceptatie, vooruitgang en liefde. Het duurde echter niet lang voordat financiële misstappen, samenzwerende rivalen en schandalen hun zorgvuldig opgebouwde imperium omverhaalden.

The Eyes of Tammy Faye is te zien op Disney+ & Pathé Thuis

King Richard (HBO Max & Pathé Thuis)

Acteur Will Smith was zonder meer de meest besproken winnaar van de avond. Hij won de prijs voor zijn hoofdrol als Richard Williams in King Richard (Reinaldo Marcus Green), een volhardende vader van twee van de grootste tennistalenten. Met een duidelijk beeld van hun toekomst voor ogen en met behulp van onconventionele methodes is Richard vastbesloten om van Venus en Serena Williams wereldberoemde tennissterren te maken. In zijn nogal bizarre dankwoord vergeleek Smith zichzelf met zijn personage, want net als 'koning' Richard heeft hij er ook alles voor over om zijn gezin te beschermen (zoals het slaan van een komiek). 

King Richard is te zien op HBO Max & Pathé Thuis

Encanto (Disney+ & Pathé Thuis)

De kleurrijke film Encanto (Jared Bush & Byron Howard) won de Oscar voor Beste Lange Animatiefilm en versloeg daarmee onder meer Flee (momenteel te zien in de bioscoop) en de bejubelde Netflix-productie The Mitchells vs. the MachinesVerstopt in de bergen van Colombia woont de familie Madrigal; een magische familie waarin iedereen superkrachten heeft, behalve Mirabel. Als enige ‘gewone’ Madrigal heeft ze het zwaar en al helemaal op de dag dat haar jongste neefje zijn gave krijgt. Ze wordt dan ook niet geloofd wanneer het huis scheuren lijkt te vertonen en de magie dreigt te verdwijnen, maar Mirabel is vastbesloten dit mysterie op te lossen.

Encanto is te zien op Disney+ & Pathé Thuis

Summer of Soul (Disney+ & Pathé Thuis)

De prijs voor beste documentaire ging naar Summer of SoulTerwijl Woodstock en de gelijknamige, Oscarwinnende documentaire-registratie ervan geschiedenis schreven, vond in 1969 nog een ander revolutionair muziekfestival plaats: het Harlem Cultural Festival Ook dat werd gefilmd, maar die registratie lag bij gebrek aan interesse een halve eeuw op de plank. Regisseur en muzikant Questlove kreeg het materiaal in handen en maakte er een prachtige film van, waarin de concertregistraties worden aangevuld met interviews met aanwezige toeschouwers.

Summer of Soul is te zien op Disney+ & Pathé Thuis

West Side Story (Disney+ & Pathé Thuis)

Ariana DeBose viel in de prijzen voor haar bijrol als Anita in Steven Spielbergs West Side Story, een hommage aan de klassieke musical over heftige rivaliteit en jeugdige liefde. DeBose stond in een ontroerend interview na de uitreiking stil bij het feit dat ze de eerste queer vrouw van kleur is die een Oscar heeft gewonnen. In datzelfde interview memoreerde ze ook hoe anders haar Anita is dan die van Rita Moreno, de actrice die zestig jaar geleden eveens een Oscar won voor West Side Story en in de nieuwe bewerking van superfan Spielberg een bijrol heeft als Valentina.

West Side Story is te zien op Disney+ & Pathé Thuis

Cruella (Disney+ & Pathé Thuis)

De prijs voor Beste Kostuums ging zeer toepasselijk naar een film over mode: Cruella (Craig Gillespie). Het is de elfde keer dat designer Jenny Beavan werd genomineerd voor haar ontwerpen en de derde keer dat ze wint, na A Room With A View (1985) en Mad Max: Fury Road (2015). De film is een behoorlijk grimmig relaas over het ontstaan van schurk Cruella de Vil (bekend van 101 Dalmatiërs). Wat blijkt? Zij was ooit een zielig weesmeisje, dat pas na een traumatische aanvaring uitgroeide tot de duivelse modekoningin.

Cruella is te zien op Disney+ & Pathé Thuis

Meer over de Oscars