Zondagnacht zijn de Oscars uitgereikt, met als grote winnaars Anora en The Brutalist. Een aanzienlijk deel van de winnende films staat al op de verschillende streamingdiensten: bekijk hieronder waar ze precies te zien zijn.

Enkele van de winnaars van de 97ste uitreiking van de Academy Awards draaien momenteel nog in Nederland exclusief in de bioscoop, waaronder The Brutalist (o.a. beste mannelijke hoofdrol), Flow (beste animatiefilm) en A Real Pain (beste mannelijke bijrol). En sommige films moeten nog in de bioscoop verschijnen, zoals I'm Still Here (beste internationale film, te zien vanaf 13 maart). Maar het merendeel van de bekroonde films is al te streamen.

Hieronder zie je een overzicht van welke films hebben gewonnen en waar je de prijswinnende films kunt gaan kijken. 

Anora

Winnaar van vijf Oscars (o.a. beste film, regie en vrouwelijke hoofdrol)

De jonge, Russisch-Amerikaanse sekswerker Anora (Mikey Madison, fantastisch) noemt zichzelf liever Ani – want dat klinkt Amerikaanser – en werkt in een luxe bordeel in Brighton Beach, New York. Daar komt op een dag losbol Ivan langs (energiebundel Mark Eidelshtein, ook fantastisch). Hij is zoon van een Russische oligarch en vindt Ani zo leuk dat hij haar privé inhuurt. Wat leidt tot een inderhaast gesloten huwelijk in Las Vegas en een heleboel komische complicaties wanneer Ivans moeder daarvan hoort in Rusland. Komedie met levensechte personages en een groot hart van indie regisseur Sean Baker (Tangerine, The Florida Project) won terecht de Gouden Palm op Cannes2024.

Anora is te streamen op o.a. Pathé Thuis en Prime Video

No Other Land

Winnaar van één Oscar (beste documentaire)

‘Ik startte met filmen toen wij begonnen te eindigen.’ Aldus de Palestijnse Basel Adra, die in 2019 besloot zijn camera op te pakken om vast te leggen hoe het Israëlische leger stelselmatig de huizen, scholen en andere levensvoorzieningen uit zijn geboortedorp en in omliggende nederzettingen in de West Bank vernielt, om 'plaats te maken voor militaire trainingsgebieden'. In zijn documentaire krijgt Adra hulp van de Israëlische journalist Yuval Abraham. De opbloeiende vriendschap tussen de twee is de spil in dit aangrijpende en shockerende verhaal over macht, machtsmisbruik en machteloosheid, dat zich afspeelt in het hart van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Winnaar van de publieksprijs op IDFA 2024.

No Other Land is te streamen op Picl (en draait ook nog in de bioscoop)

Ik ben geen robot

Winnaar van één Oscar (beste korte fictiefilm)

Tijdens een computerupdate moet muziekproducent Lara (Ellen Parren) met een zogenaamde Captcha-test (‘Selecteer alle beelden van stoplichten’) bewijzen dat ze geen robot is. Een formaliteit, maar Lara komt er niet langs. Ook met de helpdeskmedewerker komt ze er niet uit – tot die aarzelend vraagt of Lara wel zeker weet dat ze echt geen robot is. Een heerlijk surreële inzinking volgt, met fijne acteurs en opvallend fraaie vormgeving.

Ik ben geen robot is te zien op NPO Start

Conclave

Winnaar van één Oscar (beste scenario)

Wanneer de paus sterft, krijgt de bedachtzame kardinaal Lawrence (Ralph Fiennes) de zware taak om de besloten stemmingen voor een nieuwe kerkleider in goede banen te leiden. Welke sterveling kan de kerkelijke idealen dragen zonder ze te schande te maken? Lawrence moet laveren tussen favoriet en outsider, deelbelangen en eenheidsstreven, conservatieven en liberalen. Daarnaast spelen karaktertrekken als ijdelheid en dienstbaarheid, zekerheid en (geloofs)twijfel een rol. En dan zitten er nog lijken in de kast en breekt de buitenwereld in. Gedegen kerkpolitieke thriller met oog voor traditionele details van de regisseur van All Quiet on the Western Front, naar stramien van klassieker 12 Angry Men, met een toch nog verrassende ontknoping.

Conclave is te streamen op o.a. Picl, Pathé Thuis & Apple TV

Emilia Pérez

Winnaar van twee Oscars (beste vrouwelijke bijrol + beste originele nummer)

Een gevreesde kartelbaas komt in het geheim uit de kast als trans vrouw. Het is de even absurde als originele premisse van de nieuwe film van de Franse regisseur Jacques Audiard (De rouille et d’os): een onvoorspelbare filmische cocktail van musical, misdaadfilm en genderdrama. Drugsbaron Manitas (Karla Sofía Gascón), die later door het leven gaat als Emilia Pérez, krijgt hulp van advocaat Rita (Zoe Saldana) in haar genderbevestigende transitie, waar zelfs echtgenote Jessi (Selena Gomez) niets van mag weten. Audiard is niet de meest geschikte verteller voor een film over een trans vrouw, wat soms pijnlijk duidelijk wordt, maar de prijswinnende hoofdrolspeelsters zijn ronduit fantastisch in deze hoogst onconventionele film.

Emilia Pérez is te streamen op o.a. Picl, Pathé Thuis en Prime Video

The Substance

Winnaar van één Oscar (beste make-up & haar)

Heerlijke mix van body horror, satire en feministisch traktaat, die vooruit gestuwd wordt door de pompende soundtrack van de Brit Benjamin Stefanski, aka Raffertie. TV-persoonlijkheid op haar retour Elizabeth Sparkle (Demi Moore, fantastisch gecast), kan dankzij vreemd, verder niet uitgelegd middeltje (verstandig, want het slaat nergens op) veranderen in een jongere, veel strakkere versie van zichzelf. Die versie heet Sue (Margaret Qualley) en ze is een instant succes. Probleem is wel dat Sue niet meer terug wil naar Elizabeth, wat grote gevolgen heeft voor de lichamen van beiden. Slimme satire op ouder worden, schoonheidsidealen en het mannelijke staren. Geregisseerd door de Française Coralie Fargeat, die we nog kennen van het zeer vermakelijke wraakdrama Revenge (2017).

The Substance is te streamen op o.a. MUBI, Picl, Pathé Thuis en Prime Video

Dune: Part Two

Winnaar van twee Oscars (beste visual effects + beste geluid)

Het tweede deel van Denis Villeneuves verfilming van Frank Herberts scifi-klassieker Dune gaat verder waar het eerste deel eindigt: Paul Atreides (Timothée Chalamet) en zijn moeder Jessica (Rebecca Ferguson) kunnen net op tijd ontkomen aan de barbaarse aanval van de Harkonnens, die de ondergang van familie Atreides betekent. Ze voegen zich bij de Fremen, de slimme woestijnbewoners op planeet Arrakis, met wie Paul plannen beraamt om zijn familie te wreken, en hem verwelkomen als hun langverwachte messias. Net als zijn voorganger is Part Two een prachtig vormgegeven, groots en zintuiglijk filmspektakel. Maar dan in een hogere versnelling: meer adembenemende actie, meer Hollywood-sterren (o.a. Austin Butler en Florence Pugh) en heel veel meer reusachtige zandwormen.

Dune: Part Two is te streamen op o.a. HBO Max en Pathé Thuis

Wicked

Winnaar van twee Oscars (beste production design + beste kostuumontwerp)

Uitbundige verfilming van de gelijknamige Broadwayhit vertelt de voorgeschiedenis van de boze heks uit The Wizard of Oz. Vanwege haar groene huid wordt deze Elphaba (theaterster Cynthia Erivo) van jongs af aan gepest, tot ze op een Zweinstein-achtige universiteit bevriend raakt met het populaire wannabe-heksje Glinda (Ariana Grande, erg komisch). Het verhaal is niet op alle fronten even sterk, maar wel heel vakkundig uitgevoerd, met prachtige retrodecors, een geestig script, heerlijke musicalscènes en een perfect samengestelde cast. Eerste deel van een tweeluik; het vervolg verschijnt op 20 november in de bioscoop.

Wicked is te streamen op o.a. Pathé Thuis, Prime Video & Apple TV+

Meer over de Oscars

Meer over de Oscarwinnende films

elke vrijdag