Filmjournalist Gerhard Busch keek naar de lijst met 'de beste films van 2022' en wijst op vijf extra films, die enigszins ondersneeuwden in het enorme aanbod.

Dank allemaal weer voor het in zo groten getale stemmen, zodat er voor ons weer een lijst ligt die representatief is voor de smaak van het VPRO Cinema-publiek.

Met dat in het achterhoofd kijk ik tevreden naar de uiteindelijke top 10, waar – ook als je het mij vraagt – alleen maar mooie titels in staan. En ik ben extra blij met de nummers twee en drie op de lijst: Close en The Worst Person in the World. Niet alleen omdat dat heel mooie films zijn, maar ook omdat ik de makers – de Vlaming Lukas Dhont en de Noor Joachim Trier – al jaren ken als uiterst sympathieke en gedreven regisseurs, en ik hun die hoge plek op onze lijst daarom extra gun.

Dit gezegd hebbende, in mijn top tien staan ook nog wat andere films, die ik zeer de moeite vond. Waarvan ik er hieronder vijf kort zal bespreken. Als inhaaltip, mochten jullie ze nog niet gezien hebben...

Regisseur Audrey Diwan wilde dat de kijker zou voelen hoe het is om als jonge vrouw illegaal abortus te laten plegen. En daarom besloot ze hoofdpersonage Anne heel dicht op de huid te filmen en in te snoeren in een bijna vierkant kader. Zodat de kijker zich een film lang – net als Anne – opgejaagd en benauwd zou voelen. Nou dat is gelukt! Toen ik de film op het festival van Venetië zag kwam ik gebroken en gevloerd weer buiten. Maar ik had wel een van mijn beste films van het jaar gezien. Vond de jury destijds ook, want die gaf Diwan in Venetië de Gouden Leeuw (voor beste film van het festival).

L'événement is momenteel te zien op Amazon Prime Video, Pathé Thuis en MyLum

Toen ik deze film op het afgelopen festival van Cannes zag samen met onze directeur Lennart van der Meulen, die een paar dagen op bezoek was, zijn we daarna gelijk een Franse kroeg ingedoken om na te praten over wat we hadden gezien. We bespraken de woest ruisende bladeren in een van de mooiste shots van de film, het turbulente dorpsoverleg dat in één lange take was gefilmd, en dachten hardop na over de betekenis van het magisch-realistische einde, waar we allebei heel verschillende theorieën over bleken te hebben. En nog steeds weet ik niet precies wat de regisseur daar nou mee wilde zeggen. Maar wat een film! En niet voor tere zielen, want het is een hard, somber, maar indrukwekkend verhaal over tradities, tribalisme en xenofobie.

R.M.N. is momenteel in verschillende bioscopen te zien

De regisseur van deze film, Eskil Vogt, staat ook een beetje op de derde plaats in de top tien, want hij schreef mee aan Joachim Triers The Worst Person in the World. Die twee werken al jaren samen, en altijd regisseert Trier, maar deze keer wilde Vogt zelf de teugels in handen houden. Voor deze fijn-onvoorspelbare thriller over vier kinderen (van zeven tot elf jaar oud), die wonen in een Noorse flatwijk en allesbehalve onschuldig zijn. Kattenliefhebbers kunnen deze film maar beter mijden, want de vier hebben nog weinig moreel besef en kunnen bovendien beschikken over bovennatuurlijke krachten. Wat een levensgevaarlijke combinatie blijkt te zijn.

The Innocents is momenteel te zien op Amazon Prime Video, Pathé Thuis, MyLum en Ziggo On Demand

Zoals wel vaker – helaas – zag ik deze op een laptop, en toch werd ik van begin tot eind gegrepen door dit heerlijk-gekke gezin, dat op weg is naar een mysterieuze afspraak, ergens diep in de bergen bij de Turkse grens. De titel verraadt al dat dit een roadmovie is, die ook wel lijkt op alle andere roadmovies uit de filmgeschiedenis – avonturen in en rond een auto, op weg van A naar B –, maar toch nieuw aanvoelt en volstrekt uniek is. Geregisseerd door Panah Panahi (zoon van de gelauwerde Iraanse filmmaker Jafar Panahi).

Hit the Road is momenteel te zien op Amazon Prime Video, Pathé Thuis, MyLum en Ziggo On Demand

De Palestijns-Nederlandse filmmaker Hany Abu-Assad is al jaren een van mijn favoriete filmmakers. Niet al zijn films zijn raak - vooral Hollywoodwerkjes The Courier en The Mountain Between Us zijn ondermaats – maar hij is ook de maker van krachtige politieke films als Paradise Now, Omar en nu ook Huda’s Salon. Bovendien is hij een Mensch. Bevlogen, direct en openhartig. En ook bereid hand in eigen boezem te steken, want in Huda’s Salon is hij kritisch over de hypocrisie en onverdraagzaamheid in zijn eigen land. De film is een intrigerende en zinderende politieke thriller geworden, waarvan de twee hoofdrolspeelsters vanwege een handvol naaktscènes in de film na online bedreigingen door religieus-rechts moesten onderduiken.

Huda's Salon is momenteel te zien op Amazon Prime Video, Pathé Thuis en Ziggo On Demand

De beste films volgens het publiek

Meer over de vijf films