Tijdens het Kaboom Animation Festival (28 maart t/m 3 april in Amsterdam en Utrecht) zijn talloze animatiefilms voor jong en oud te zien. We bekeken een deel van het aanbod en tippen er vier.

Belle

Een hypermoderne Japanse bewerking van het sprookje Belle en het Beest. Suzu is na de dood van haar moeder doodongelukkig en zoekt haar heil in de virtuele wereld ‘U’. Hier wordt ze razend populair als zangeres Belle, maar als een van haar concerten ruw verstoord wordt door een draakachtig figuur, verandert haar leven voorgoed, zowel online als offline. Het verhaal over Belle is voor de liefhebbers van het sprookje herkenbaar én toch verfrissend. Het gedeelte over Suzu gaat juist een hele andere kant op. Daardoor voelt het soms alsof je twee films door elkaar aan het kijken bent. Bij de Annie Awards (de belangrijkste internationale animatieprijzen) in vijf categorieën genomineerd, waaronder Best Independent Feature.

Bob Spit: We Do Not Like People

De Braziliaanse striptekenaar Angeli is klaar met zijn personage Bob Spit: een groene ogre-achtige punckrocker die in zijn eigen wereld achterna wordt gezeten door gemuteerde mini Elton Johns. Maar Bob Spit heeft zo zijn eigen plannen en besluit de tekenaar op te zoeken. Dat leidt tot bizarre en hilarische situaties. Verrassende mix van roadmovie, documentaire en comedy, prachtig vormgegeven in stopmotion. Na de serie Angeli ‘The Killer’ en de korte film Dossiê Rê Bordosa de derde productie van de Braziliaanse animator Cesar Cabral die gebaseerd is op het werk van zijn landgenoot Angeli.

Lees ook ons interview met de makers: 'Punkrocker Bob Spit is de onverwachte held van Kaboom'

Poupelle of Chimney Town

De bevolking van Chimney Town gelooft al lang niet meer in sterren. De lucht is namelijk al jaren zo vervuild door schoorsteenrook dat ze niet beter weten. Ook loopt het met de zogeheten ‘sterrengelovers’ niet altijd goed af, dus waarom zou je ook anders denken? Poupelle, een mannetje gemaakt van vuilnis, is echter samen met de eenzame schoorsteenveger Lubicchi vastbesloten om te bewijzen dat sterren wel degelijk bestaan. Dit regiedebuut van Yusuke Hirota is een aandoenlijke, visueel oogstrelende anime. Alleen dan wel met een niet zo originele boodschap, namelijk dat de overheid niet te vertrouwen is.

Princes et princesses

Tijdens Kaboom zijn niet alleen maar nieuwe films te zien. Grote aanrader is bijvoorbeeld deze prachtige, minimalistische Franse sprookjesshow uit 2000, waarin twee kinderen elke avond in een verlaten theater zes sprookjes uitbeelden. Zodra ze weten wat ze willen spelen, stappen ze in een machine waardoor ze in prinsen, prinsessen, heksen of monsters veranderen. Regisseur Michel Ocelot maakte eerder het fraaie Kirikou en de heks, maar koos dit keer voor een andere vorm, namelijk silhouet animatie. Het resultaat is een prachtige, minimalistische Franse sprookjesshow waarin alles draait om de boodschap en niet zo zeer om de details eromheen.

Meer animatiefilms