Na het Amerikaanse uitstapje Goldie maakte Sam de Jong weer een Nederlandse speelfilm: Met mes.

Filmmaker Sam de Jong (35) viel al op als regisseur toen hij in 2015 de videoclip van het aanstekelijke hiphopnummer ‘Drank & Drugs’ maakte, de megahit van rappers Ronnie Flex en Lil Kleine. De melige en gedurfde video, waarin een stel twintigers ritmisch allerlei voorwerpen droogneuken, is inmiddels meer dan vijftig miljoen keer bekeken op YouTube.

Maar de echte doorbraak voor de Amsterdamse regisseur kwam met zijn speelfilmdebuut Prins, die een aantal maanden later in première ging op de Berlinale, het prestigieuze filmfestival in Berlijn. Pers en publiek waren zeer te spreken over het absurdistische, in neonkleuren gefilmde coming-of-age drama over een stel straatschoffies uit Amsterdam-Noord, en zagen in De Jong een nieuw Nederlands filmtalent.

Hadewych Minis (als Eveline) en Nils Verkooijen (als Laurens) in Met mes

Ook 20th Century Fox kreeg hem in het vizier. De Hollywoodstudio bood De Jong aan een film te komen maken met een budget van zo’n twee miljoen dollar. De Jong reisde af naar New York en schoot daar zijn tweede film Goldie (2019), over een achttienjarig meisje dat droomt van een popsterrenleven, maar ondertussen moet dealen met de problemen van haar verslaafde moeder, en de zorg draagt voor haar twee zusjes.

De Amerikaanse filmindustrie was van een heel andere orde, bemerkte De Jong al snel. Een groter wereldje natuurlijk, maar ook veel afstandelijker, meer onzeker en bemoeizuchtig. ‘Ik heb in Amerika ontdekt dat ik toch erg veel van Nederland houd. Het mag hier dan steeds neoliberaler worden, toch is het leven veel socialer dan het daar ooit zal zijn. En in Nederland voel ik me onderdeel van de filmgemeenschap,’ vertelde de filmmaker in 2020.

Na zijn avontuur in de VS is De Jong dan ook teruggekeerd naar Amsterdam, waar hij begon aan zijn derde film. Met mes werd opgenomen in 2020, onder strenge coronamaatregelen, en is wederom een absurdistisch, felgekleurd en droogkomisch geheel geworden, met in de hoofdrollen Hadewych Minis en Shahine El-Hamus

Met mes is vanaf donderdag 14 april te zien in de bioscoop. Ook is Sam de Jong 14 april te gast bij Nooit meer slapen (00:00 - 01:00 uur).

Meer over Sam de Jong

Meer over Met mes