Telefilm Alles van waarde van regisseur Stanley Kolk onderzoekt de zware mishandeling van twee mannen in een streng gelovige dorpsgemeenschap.

cadeautje

Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.

In de aangrijpende nieuwe telefilm Alles van waarde wordt een streng gelovige dorpsgemeenschap opgeschud door een zware mishandeling van twee mannen. In eerste instantie is nog niet duidelijk wat het motief is van de daders, maar al snel blijkt dat het om homohaat gaat.

Een van de twee slachtoffers is Marc (een mooie ingetogen rol voor Teun Luijkx). Hij woont samen met zijn Amerikaanse vrouw Christy (Julia Akkermans) en hun zoontje, en is lid van het plaatselijke kerkkoor. In het verzorgingstehuis waar zijn demente vader woont, ontmoet hij Rick (Abe Dijkman), voor wie hij heimelijk gevoelens krijgt.

De ontmoeting zet bij Marc een innerlijke strijd in gang tussen zijn geloofsovertuiging en zijn liefde voor Rick. En omdat hij wil voorkomen dat zijn streng gelovige omgeving iets over die liefde te weten komt, besluiten hij en Rick geen aangifte te doen bij de politie na hun mishandeling.

Maar politierechercheur Narin (Sinem Kavus) heeft allang door dat er meer speelt en duikt alsnog op de zaak. Ook Esther (Lisa Smit), de zus van Marc, voelt nattigheid en besluit een documentaire te maken over wat zich heeft afgespeeld.

De making-of van die (nep)documentaire is te zien in de film, waardoor Alles van waarde een soort filmexperiment wordt waarin speelfilm, documentaire en making-of door elkaar lopen. Dat werkt aan het begin een beetje verwarrend, maar gaandeweg blijkt die experimentele vorm een mooie vondst die ruimte biedt voor reflectie op de film, in de film zelf. Het maakt van Alles van waarde een mooi en invoelend metaverhaal over het al dan niet samengaan van geloof en homoseksualiteit, waarbij de film niet schroomt om moeilijke vragen te stellen en daardoor de vinger precies op de zere plek weet te leggen.

Alles van waarde is op zondag 3 oktober te zien op NPO 3 (20.20-21.50 uur). Aansluitend is de film ook te bekijken op NPO Start.