Om de winter door te komen, tipt VPRO Cinema drie films en drie series die te bekijken zijn via verschillende streamingsplatformen in Nederland.

Wat is de perfecte winterfilm/-serie? Een waarin veel sneeuw voorkomt, de ramen beslagen zijn en de personages zijn ingepakt in dikke lagen kleding? Of hoeft die helemaal niets te maken te hebben met het seizoen, en vooral gewoon een fijne, hartverwarmende sfeer hebben? Wat ons betreft zijn beide antwoorden goed. Feit is dat films en series kunnen dienen als heerlijk escapisme, dat in de donkere winterdagen vaak meer dan welkom is.

VPRO Cinema struinde daarom alle streamingsplatformen af om te zoeken naar de films en series die het best gezien kunnen worden tijdens de winter, zodat jouw winterdip behapbaar blijft, en je ook de bewonderingswaardige kanten van het koude seizoen gaat inzien. Dus laat je inspireren door deze lijst, vul je watchlist aan en zorg ervoor dat je heelhuids de komende vrieskou doorkomt.

Filmtips

Carol (Videoland/NPO Start)

We trappen de lijst af met een film die zich afspeelt in New York, tijdens een winter aan het begin van de jaren vijftig. De jonge fotografe Therese (een voortreffelijke Rooney Mara) valt tot haar eigen verbazing voor de al wat oudere, getrouwde Carol (Cate Blanchett, een van de drijvende krachten achter deze film). Maar begin jaren vijftig is de moraal nog strikt en onverbiddelijk en is de liefde tussen twee vrouwen verboden. De liefde tussen Therese en Carol laat zich echter niet beteugelen, en wat volgt is een aangrijpend, opwindend en superieur melodrama. Trefzeker geregisseerd door Todd Haynes (Far from Heaven) en gebaseerd op het destijds geruchtmakende boek The Price of Salt (1952) van Patricia Highsmith. Voeg daaraan het prachtige jaren vijftig-decor toe, met al haar warme pastelkleuren, en je hebt een ideale winterfilm om jezelf helemaal in te verliezen.

Bekijk hier ons video-interview met regisseur Todd Haynes en scenarist Phyllis Nagy over Carol.

Spirited Away (Netflix)

Een animatiefilm waarin je misschien nog wel meer zoek kunt raken, is het fantastische Spirited Away van Hayao Miyazaki, de tekenmeester en regisseur van het mythische animatie-epos Princess Mononoke (1997). Spirited Away opent met een familie-uitje dat strandt in een verlaten pretpark waar de ouders van de tienjarige Chihiro prompt veranderen in enorme varkens. Het park blijkt een rustplek voor allerhande goden en geesten die hun tijd tussen de mensen achter de rug hebben. Chihiro leert de absurde regels van haar nieuwe, op wankel kapitalistische leest geschoeide wereld - samen met vriendje Haku - en transformeert van een doorsnee verwend meisje in een zelfverzekerde heldin. Het fantasierijke meesterwerk is de best bezochte animatiefilm in thuisland Japan en winnaar van een Gouden Beer en een Oscar.

Lees meer over regisseur Hayao Miyazaki in dit portret dat we over hem schreven.

Little Women (Netflix)

Tip drie is het hartverwarmende drama Little Women. De zoveelste verfilming van het wereldberoemde boek van Louise May Alcott weet desondanks een geheel eigen draai te geven aan het bekende verhaal over een verarmd bourgeois-gezin ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Aspirant-schrijver Jo (Saoirse Ronan), een van de vier zussen in het gezin, staat nog steeds centraal, maar regisseur Greta Gerwig (die ook het scenario schreef) toont opvallend veel begrip voor de ambitieuze Amy (Florence Pugh), die in vorige versies steevast de ‘foute zus’ was. Genomineerd voor zes Oscars, waaronder – zeer terecht – voor beste hoofdrol (Ronan) en beste bijrol (Pugh). Het is een genot om de talentvolle acteurs te zien schitteren in een heerlijk sfeervol kostuumdrama, dat met zijn warme verhaal perfect is tegen de kou.

We spraken eerder met regisseur Greta Gerwig en actrices Saoirse Ronan en Florence Pugh over de film. Bekijk hier dat interview.

Serietips

Fargo (Netflix/Videoland)

Om deze eerste serietip kunnen we bijna niet heen als het gaat om de winter. Fargo ís haast bijna de winter. Met zijn prachtig besneeuwde landschappen, excentrieke figuren en een dorpse, maar duistere sfeer, doet de serie eer aan het gelijknamige werk van de gebroeders Coen uit 1996 (dat zich overigens ook goed leent als winterfilm). Donkere humor is de troef in deze vertelling. Lester Nygaard (Martin Freeman) is een sullige verzekeringsagent die zijn leven ziet ontsporen na een toevallige ontmoeting met een ijzige huurmoordenaar (Billy Bob Thornton). Agente Molly (glansrol voor Allison Tolman) is hen op het spoor, maar in het besneeuwde, slome wereldje van Bemidji, Minnesota en omliggende dorpen is een moord niet zomaar opgelost. En dat is nog slechts de beschrijving van seizoen één. Inmiddels zijn er al vier seizoenen te zien van de serie (waarvan de eerste drie op Netflix en het vierde op Videoland). Een bingewaardig en ijskoud wintermeesterwerk dus.

Lees ook ons artikel over het vierde seizoen van Fargo.

Babylon Berlin (Videoland)

Babylon Berlin draait om de Duitse politie-inspecteur Gereon Rath uit Keulen die een afpersingsschandaal probeert bloot te leggen, en Charlotte Ritter, een jonge stenograaf die graag politie-inspecteur wil worden. Berlijn heeft de Eerste Wereldoorlog in de achteruitkijkspiegel en bloeit als nooit tevoren. Het is een trekpleister voor weirdo's en dat is vragen om problemen. De regisseurs van de serie, alle drie woonachtig in Berlijn, boekten er veel succes mee in Duitsland. Onze oosterburen bleken zeer gecharmeerd van de eigenzinnige mix die het regisseurstrio opdient: detective, psychoanalyse, romantiek en historisch drama. De serie is gebaseerd op de detectiveromans van Volker Kutscher, een Keulse auteur die het personage Gereon Rath bedacht en de jongeman op pad stuurde in verschillende romans. Een serie vol spanning en geheimzinnigheid dus, om de donkere dagen nog net wat spannender te maken.

Lees hier ook ons interview met bedenker en regisseur Achim von Borries.

The Marvelous Mrs. Maisel (Amazon Prime)

Een huisvrouw uit New York City ontdekt anno 1958 dat ze een ongekend talent voor stand-upcomedy heeft. Het thema van Mrs. Maisel past daarmee perfect bij het heden: een vrouw in een zwarte cocktailjurk die barrières doorbreekt en zich waagt in de toen (en nu) door mannen gedomineerde wereld van de stand-upcomedy. Omdat destijds algemeen werd aangenomen dat vrouwen geen gevoel voor humor hebben, wordt ze niet serieus genomen en vaak weggezet als zingend entertainment. Totdat ze begint te praten en flink wat mannen op hun nummer zet. Het New York van jaren vijftig is prachtig, overal zijn vrouwen in mooie outfits en mannen met gleufhoeden die soms spontaan samen op straat gaan dansen. Dat dit een belachelijk geromantiseerde versie is van die periode en van de stad mag de pret niet drukken. Het kan heerlijk zijn om je vijftig minuten lang in deze simpele wereld te wanen. De serie is van de makers van The Gilmore Girls, en bestaat uit drie seizoenen. Een vierde komt eraan. Lekker veel om te winterbingen dus.

Lees meer over de serie: over seizoen twee schreven we dit artikel.

Meer over de hierboven besproken films en series

Meer Winterspecials