VPRO Cinema zet de beste jeugdfilms op streamingdiensten voor jou op een rij: van leuke animaties, grappige Nederlandse films tot Hollywood klassiekers.

Alle films in onderstaande lijst komen voor in de vernieuwde VPRO Cinekid Top 100, een door experts samengestelde lijst van de beste kinderfilms van toen en nu.

Kikkerdril

NPO Start

Leeftijd: 4-7 jaar

De 7- jarige Max woont met zijn alleenstaande moeder en grote broer in een flatje in de stad. Toch struint hij het liefst in zijn blauwe overall door de bossen en weilanden rond het dijkhuisje van zijn oma. Van zijn broer moet hij een pot met kikkerdril vullen, een lastige klus, maar gelukkig krijgt hij hulp van een bijdehand meisje. Het wordt een aangename, interessante tocht. Uitstekende film van Van Dusseldorp, die goede jeugd- en puberfilms kan maken. Schitterend camerawerk, prima spel, een absolute aanrader voor (jonge) kinderen . En ze steken er nog wat van op ook.

Brammetje Baas

Amazon Prime Video

Leeftijd: 4-8 jaar

Brammetje Baas (Van Overdam) is een zevenjarige jongen met bengelbenen en een levendige fantasie die zich verheugt op groep drie, waar hij Chinees hoopt te leren. Maar als hij daar op meester P. Vis (Groothof) stuit, raakt die hoop snel vervlogen. Brammetje Baas, geschreven door Tamara Bos, is een bovengemiddelde familiefilm, met gelaagde personages als belangrijkste troef. Brammetjes fantasiewereld krijgt gestalte door collageachtige animaties, mooie geluidseffecten en een voice-over waarin Bram zijn gedachtewereld soms iets te perfect weet te verwoorden.

Dikkertje Dap

Amazon Prime Video & Netflix

Leeftijd: 4-8 jaar

Nederlands beroemdste kleuterversje van Annie M.G. Schmidt inspireerde maar liefst een hele speelfilm over een jongetje met rode laarsjes voor de regen, dat bevriend is met een giraf. Dikkertje Dap gaat voor het eerst naar school en dat is spannend natuurlijk. Maar waarom mag zijn langnekkige, gevlekte vriend Raf, precies even oud, niet mee? Aandoenlijke film voor de jongste kijkers speelt zich af in een vrolijk gekleurd, multicultureel Nederlands universum waar een blonde kleuter van de nek glijdt van een dier dat kan praten.

Toy Story

Disney+

Leeftijd: 6-9 jaar

De eerste volledig computergeanimeerde film uit de geschiedenis heeft het hart onmiskenbaar op de goede plek. Regisseur Lasseter was dertig toen hij met een korte animatiefilm over levend speelgoed een Oscar won. Met Toy Story breidde de Amerikaanse Geppetto zijn liefde uit. Het is adembenemend én roerend om te zien hoe de houten cowboypop Woody om de aandacht van kind-baasje Andy strijdt met de moderne pop Buzz Lightyear, die denkt dat hij echt kan vliegen. Lasseter kreeg een Special Achievement Academy Award voor zijn baanbrekende werk. Er kwamen een aantal zeer goede vervolgfilms.

De andere delen zijn ook op Disney+ te zien

Meester Kikker

Amazon Prime Video & Netflix

Leeftijd: 6-11 jaar

De meester van Sita heeft een geheim: af en toe verandert hij in een kikker. Hij hoeft maar aan zo'n beest te denken en het kan al misgaan. Als de school een gemene nieuwe directeur krijgt met de veelzeggende achternaam Stork, loopt de meester serieus gevaar. Het geestige kinderboek van Paul van Loon (Dolfje Weerwolfje) werd door de regisseur van Brammetje Baas bewerkt tot een vrolijke, pretentieloze familiefilm vol oer-Hollandse decors. Dat het scenario soms wat rammelt valt dankzij de enthousiaste hoofdrolspelers nauwelijks op.

E.T. the Extra-Terrestrial

Amazon Prime Video & Netflix

Leeftijd: 6-12 jaar

Grootste kassucces uit de filmgeschiedenis - totdat Titanic het record brak - is een even komisch als meeslepend sprookje. Een jongetje neemt een bibberig, verdwaald buitenaards wezen in huis, maar moet het verbergen voor onbegrijpende volwassenen. Spielbergs lofzang op de kinderlijke onschuld en hang naar avontuur bezorgt zelfs de meest sceptische kijker een brok in de keel. Tot veler verontwaardiging werd Spielberg bij de Oscars gepasseerd - ten faveure van Richard Attenboroughs Gandhi - maar er gingen wel prijzen naar Spielbergs vaste componist John Williams en naar de disciplines geluid en visuele effecten.

Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit

Netflix

Leeftijd : 6-12 jaar

Na drie korte films - waarvan er twee werden beloond met een Oscar - hebben uitvinder Wallace en diens zwijgende hond Gromit het tot een lange speelfilm geschopt. Met succes. Hun strijd tegen een monsterlijk konijn is even absurd als aanstekelijk. Hulde voor de makers die niet kozen voor computer-animatie maar voor het monnikenwerk van klei-animatie, zodat ze genoegen moesten nemen met een productie van drie seconden film per dag.

Mijn bijzonder rare week met Tess

NPO Plus

Leeftijd: 7-9 jaar

Vanwege zijn doodsangst legt het jongetje Sam zichzelf ‘alleenheidstraining’ op. Daar komt weinig meer van als hij op vakantie op Terschelling het eigengereide meisje Tess ontmoet. Zij heeft een geheim, waar Sam haar mee wil helpen. Maar zit ze daar wel op te wachten? Lieve, sprookjesachtige film met leuke kinderen in de hoofdrol. Het heeft allemaal wel een beetje een Oerol- en Camping Bakkum-achtig sfeertje, maar doordat er ook uitdagende thema’s zoals angst voor de dood aan bod komen, wordt de film meer dan een idyllisch vakantieverhaal. Bekroond met onder andere de publieksprijs op Cinekid.

Sune versus Sune

NPO Plus

Leeftijd: 7-10 jaar

In zijn fantasie is Sune een stoere ridder, in werkelijkheid een wat onzekere jongen. Dus wat moet hij doen als zijn nieuwe populaire klasgenoot ook Sune heet, en die nieuwkomer zijn vriendin nog in wil pikken ook? Deze komedie vol verrassingen laat zien dat het soms niet meevalt om vertrouwen in jezelf te hebben.

Dolfje Weerwolfje

Netflix

Leeftijd: 8-10 jaar

Vanaf zijn zevende jaar verandert Dolfje maandelijks in een weerwolfje. Dat is vaak lastig voor Dolfje, maar heeft ook zijn voordelen: hij durft nu een pestkop op z'n nummer te zetten en kan nu eindelijk - razendsnel - tijdens gym in een touw klimmen. In deze verfilming van Paul van Loons kinderboek ligt het zwaartepunt op de entertainmentwaarde van het anders-zijn. We zien dus hoe Dolfje tegen een deurpost piest, in de gordijnen hangt en als een dolle door de nachtelijke straten rent. Vriendelijk griezelverhaal.

Harry Potter en de steen der wijzen

Amazon Prime Video

Leeftijd: 8-12 jaar

Populaire fantasyfilm over een jongetje met heel vervelende stiefouders, dat flink opknapt als hij hoort dat hij afstamt van een stel tovenaars. Als klap op de vuurpijl mag hij naar een prestigieuze toverschool waar de misère van alledag plaatsmaakt voor bovennatuurlijke avonturen. Escapisme van de bovenste plank, naadloos gebaseerd op het eerste deel uit de reeks van zeven bestsellers van J.K. Rowling.

De andere delen zijn ook op Amazon Prime Video te zien

Coco

Disney+

Leeftijd: 8-12 jaar

De betovergrootvader van Miguel liet ooit zijn gezin in de steek om mariachizanger te worden. Sindsdien is muziek in de familie verboden. Maar Miguel is vastberaden ook muzikant te worden, al moet hij ervoor afreizen naar het land van de doden om de zegen van zijn betovergrootvader te ontvangen. Pixarfilm rond Mexicaanse feestdag Día de Muertos is een visueel festijn, vol kleur en grandioze decors. Sommige vondsten werken beter dan andere, maar het verhaal is origineel en de climax, met ouderwetse familie-is-belangrijk-boodschap, onweerstaanbaar aandoenlijk.

The Tale of the Pincess Kaguya

Netflix

Leeftijd: 9-12 jaar

Bitterzoet sprookje van Grave of the Fireflies-regisseur Isao Takahata, over een oude bamboesnijder die een baby in een bamboespruit ontdekt. Hij voedt het meisje op, dat in wonderbaarlijk tempo opgroeit tot een prachtige prinses. Stilistisch een hoogtepunt in de animatiegeschiedenis: alleen al de wijze waarop met enkele penseelstreken een kruipende, klauterende en spelende baby op het doek wordt getoverd is van een grootse, aandoenlijke schoonheid.

Spirited Away

Netflix

Leeftijd: 10-12 jaar

Fantastische animatiefilm van tekenmeester Hayao Miyazaki. Spirited away opent met een familie-uitje dat strandt in een verlaten pretpark waar de ouders van de tienjarige Chihiro prompt veranderen in enorme varkens. Het park blijkt een rustplek voor allerhande goden en geesten die hun tijd tussen de mensen achter de rug hebben. Chihiro transformeert van een doorsnee verwend meisje in een zelfverzekerde heldin. Best bezochte animatiefilm in thuisland Japan. Winnaar van een Gouden Beer en een Oscar.

Sing Song

NPO Start

Leeftijd: vanaf 12 jaar

De zestienjarige Jasmine leeft met haar vader in Nederland en is nog nooit in Suriname geweest, ook al leeft haar moeder daar. Dat is trouwens precies waarom haar vader weigert terug te gaan, want Jasmine's moeder brak ooit zijn hart. Wanneer Jasmine mee kan doen aan de Sing Song-competitie in Paramaribo gaat ze toch naar Suriname. Stiekem. Volwassen jeugdfilm van regisseur Mischa Kamp (met een handvol films op deze lijst te vinden), waarin veel en aanstekelijk wordt gezongen door onder meer Voice Kids-ontdekking Georgiefa Boomdijk, maar de nadruk terecht ligt op het drama van een zestienjarig meisje op zoek naar haar moeder.

Meer over jeugdfilms