Themakanaal NPO 2 Extra zendt in de laatste week van het jaar non-stop films uit. Bijna veertig moderne arthouse-klassiekers komen voorbij, voorafgegaan door inleidingen, gesprekken met filmliefhebbers en interviews met filmmakers. VPRO Cinema tipt voor elke dag van de Filmweek haar favoriete film.

24 december: Slumdog Millionaire

De ongeletterde, uit de sloppenwijken van Mumbai afkomstige Jamal (gespeeld door Dev Patel) doet mee aan een tv-quiz en heeft bijna een enorm bedrag gewonnen. Dan laat de quizmaster Jamal arresteren en snoeihard ondervragen, omdat hij vals gespeeld zou hebben. In flashbacks vertelt Jamal hoe het komt dat hij toch echt de antwoorden op de vragen wist. Mooi drama van regisseur Danny Boyle (Trainspotting, 127 Hours) en coregisseur Loveleen Tandan, slim gekruid met Bollywood-elementen. Vooral de jonge, uit de sloppenwijken afkomstige acteurtjes zijn ijzersterk. Acht Oscars, waaronder die voor Beste Film, Beste Regie en Beste Script.

Slumdog Millionaire op NPO 2 extra, om 22:00 - 23:55 uur

25 december: La meglio gioventù

De Italiaanse regisseur Marco Tullio Giordana kijkt in La meglio gioventu terug op de recente geschiedenis van zijn vaderland via de levens van twee Romeinse broers. De idealistische Nicola ambieert een carrière in de psychiatrie, de meer getroebleerde Matteo gaat bij de politie. Familieomstandigheden, maatschappelijke en politieke gebeurtenissen zorgen ervoor dat de twee afwisselend naar elkaar toe worden getrokken of juist weer ver uit elkaar worden gedreven. Eigenlijk bedoeld als een miniserie voor de tv, maar op festivals vertoond (en bekroond), waardoor deze indrukwekkende kroniek bioscoopstatus heeft verkregen.

La meglio gioventù op NPO 2 extra, om 14:20 - 20:10 uur (geen typefout!)

26 december: La grande bellezza

Aan het begin van het wervelende psychodrama La grande bellezza krijgt een Japanse toerist in Rome een hartaanval. Stendhal-syndroom is de suggestie. Bezweken aan de schoonheid van de Eeuwige Stad. Maar net als in die andere grote film over Rome - Fellini's La dolce vita (1960) - gaat er achter die grote schoonheid en dat zoete leven een existentiële leegte schuil. Jep Gambardella (prachtig gespeeld door Toni Servillo) heeft die leegte altijd ontkend, maar na zijn 65ste verjaardag wordt hij er ineens hard mee geconfronteerd. En gaat hij op zoek naar zin en inhoud achter al die prachtige, Romeinse façades.

La grande bellezza op NPO 2 extra, om 20:10 - 22:15 uur

27 december: A Separation

Het rommelt in het huwelijk van Nader en Simin. De werkende, hoog opgeleide Simin wil weg uit Iran, om elders een nieuw leven te beginnen. Nader wil blijven om voor zijn dementerende vader te zorgen. Daarom wil Simin scheiden, en inzet van de scheiding is de voogdij over de elfjarige dochter Termeh. Bij de familierechter probeert iedereen wanhopig zijn of haar gelijk te halen. Meesterlijk echtscheidingsdrama, onontkoombaar, intelligent en aangrijpend. Overladen met prijzen, waaronder de Gouden Beer in Berlijn en de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

A Separation op NPO 2 extra, om 18:15 - 20:15 uur

28 december: Drive

De eigenzinnige regisseur Nicolas Winding Refn - bekend van de keiharde Pusher-trilogie, het buitensporige gevangenisdrama Bronson en het mythische Valhalla Rising - kreeg in Cannes de prijs voor beste regie voor de existentiële actiefilm Drive. Over een naamloze stuntrijder die 's nachts bijverdient als chauffeur bij roofovervallen. Strakke regie, fraai camerawerk en een sexy jaren-tachtigtechnoscore zorgen voor een herkenbare stijl. Hoofdrolspelers Ryan Gosling en Carey Mulligan hebben duidelijk chemie. Een uitstekende bijrol van komiek Albert Brooks, die 'against type' is gecast als meedogenloze maffioso.

Drive op NPO 2 extra, om 23:50 - 01:40 uur

29 december: 21 Grams

Ex-veroordeelde Jack Jordan (Benicio Del Toro) verliest na het veroorzaken van een ernstig auto-ongeluk alle houvast in zijn toch al wankele bestaan. Voor Cristina (Naomi Watts), die door het ongeluk in één klap haar gezin verliest, is de ravage nog veel groter. En dan is er de wiskundeprofessor Paul (Sean Penn), wiens leven door een harttransplantatie op het nippertje verlengd wordt. Zijn nieuwe hart is afkomstig van Cristina's echtgenoot. Het auto-ongeluk brengt de drie personages samen in een verstikkende houdgreep van wederzijdse schuld- en wraakgevoelens. De zeer getalenteerde regisseur Iñárritu ontregelt de kijker door zijn verhaal op te dienen als een serie door elkaar gehusselde puzzelstukjes. De chronologie wordt langzaam maar zeker duidelijk; de complexe verhoudingen in dit overweldigende en fascinerende drama krijgen gaandeweg vorm.

21 Grams op NPO 2 extra, om 00:40 - 02:41 uur

30 december: Das weisse Band

Vlak voor WO I wordt een landelijk dorpje in het noorden van Duitsland opgeschrikt door een aantal akelige incidenten: iemand spant een touw over de weg waardoor een paard verongelukt, iemand wordt ontvoerd en mishandeld, er wordt brand gesticht. Wat is er toch aan de hand in deze ogenschijnlijk zo ordentelijke gemeenschap? Spannend, uitstekend gespeeld drama van regisseur Michael Haneke (Amour, Funny Games), in prachtig zwart-wit geschoten, geeft gitzwart commentaar op de destijds heersende moraal. Twee Oscarnominaties en een Gouden Palm in Cannes.

Das weisse Band op NPO 2 extra, om 22:10 - 00:30 uur

31 december: Nebraska

Acteur Bruce Dern (77) speelt, na een leven van bijrollen in goede en hoofdrollen in slechte films, eindelijk de rol van zijn leven in het melancholieke, in zwart-wit geschoten Nebraska. Hij is de geestelijk vermoeide en verwarde Woody Grant, die per se naar Lincoln, Nebraska wil om daar de miljoen dollar op te halen die hem in een neploterij beloofd is. Omdat Woody niet te stoppen is, besluit zoon David (mooi ingehouden gespeeld door Will Forte, bekend van de komische tv-serie Saturday Night Live) hem te vergezellen. Van de zes Oscarnominaties werd er helaas niet een toegekend.

Nebraska op NPO 2 extra, om 00:25 - 02:09 uur

Over de Filmweek op NPO 2 extra

Themakanaal NPO 2 Extra zendt van 24 december tot en met 31 december non-stop bijzondere films uit. De zender is in deze periode voor onder andere Ziggo-abonnees gratis te bekijken. Meer informatie is te vinden op de website van NPO.

De films staan ook in ons eigen Films op tv-overzicht. Selecteer op deze pagina het pakket Alle Zenders of Nederlandstalige Zenders om ook de films op NPO 2 extra te zien.