Wat zijn momenteel de beste kerstfilms (lees: films over de betekenis van familie) in de bioscoop? Filmjournalist Rick de Gier geeft advies.

Laten we eerlijk zijn, eind december is bijna iedereen wel gevoelig voor een warmbloedige film over familie en vriendschap. Het huidige bioscoopaanbod voorziet ruimschoots in die behoefte, maar uiteraard is niet alles in deze categorie even goed te pruimen.

Neem Mary Poppins Returns, bedoeld als dé familiefilm voor deze feestdagen. De familie Banks en hun zingende, vliegende nanny zijn terug en beleven vrijwel exact dezelfde avonturen als in 1964. Vakkundig gedaan, maar ook wel erg veilig en braaf; wie zin heeft in een mierzoete nostalgietrip kan beter de originele film nog eens opzetten.

Dan valt er iets meer plezier te beleven aan animatiefilm The Grinch, naar het kinderboek van Dr. Seuss. Ook dit verhaal, dat onvermijdelijk toewerkt naar een huiselijk kerstdiner, is sentimenteel, maar de Scrooge-achtige griezel in de hoofdrol levert nog wat aangenaam tegenwicht.

Kerstfilms in het filmhuis

Voor subtielere films over familiebanden zijn we deze vakantie op het filmhuis aangewezen. Daar draait bijvoorbeeld het prachtige, verstilde drama Leave No Trace, waarin een getraumatiseerde ex-militair met zijn puberdochter in de wildernis van de Amerikaanse westkust leeft. Niet alleen de relatie tussen de vader en dochter ontroert, maar ook de alternatieve gemeenschap die de twee aantreffen in een afgelegen trailerpark. De humane manier waarop regisseur Debra Granik de Amerikaanse onderklasse presenteert is zeldzaam in de cinema (en daarbuiten trouwens net zo goed).

Iets soortgelijks doet de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda in zijn breekbare film Shoplifters, die in Cannes werd bekroond met de Gouden Palm. Hij voert een arm gezin op, in een achterbuurt van Tokio, waarbinnen de verhoudingen niet meteen duidelijk zijn. De leden zijn bepaald geen brave burgers, maar gaan wel jaloersmakend warm en vertrouwelijk met elkaar om.

Shoplifters is niet het soort film dat eindigt met een gezellig feestmaal, maar heeft meer te zeggen over de betekenis van familie dan de meeste kerstfilms.

Meer over de genoemde 'kerstfilms'