Aan het eind van het jaar uiten we onze bewondering voor een ster van wie een film op tv verschijnt. Vandaag: Carey Mulligan.

Het is zowel de meest romantische als de meest weerzinwekkende filmscène die tijdens de kerstvakantie op tv verschijnt, afkomstig uit het weergaloze Drive. Een naamloze stuntrijder die bijklust als chauffeur bij roofovervallen, gespeeld door Ryan Gosling, stapt samen met zijn nieuwe geliefde ( Carey Mulligan) in een lift.
In prachtig slow-motion duwt hij haar ter bescherming zachtjes naar achteren, het licht in, en kust haar op de meest hartstochtelijke wijze, seconden lang. Om vervolgens de man naast hem in de lift op beestachtige wijze de hersens in te trappen, tot er (hoorbaar) enkel een pulpachtige substantie overblijft.
Mulligan doet in Drive wat vrouwen in dit soort films horen te doen: mooi en mysterieus zijn.
Maar de Britse actrice, die door drie toneelscholen werd afgewezen maar op twintigjarige leeftijd toch debuteerde in Pride & Prejudice (2005), is veel meer dan enkel een gracieuze verschijning.
Sinds de meesterlijke vertolking die haar doorbraak betekende, als de zestienjarige Jenny die valt voor een oudere man in Lone Scherfigs An Education (2009), is Mulligan in korte tijd uitgegroeid tot misschien wel de beste actrice van haar generatie.
Ook Audrey Hepburn wordt in een van deze kolommen wordt besproken; Mulligan is haar erfgename. Vanwege haar verfijnde stijl en delicate postuur, en de intelligente keuze die ze in haar rollen maakt. Maar wat de twee nog het meest bindt, is dat magische aura dat sommige actrices nu eenmaal bezitten, waardoor alle studiolampen automatisch hun kant op schijnen.

Drive : vrijdag 3 januari, 23.00 uur, BBC 2 én 23.05 uur, RTL 5
Wall Street: Money Never Sleeps: vrijdag 3 januari, 20.30 uur, RTL 5