Aan het eind van het jaar uiten we onze bewondering voor een ster van wie een film op tv verschijnt. Vandaag: Audrey Hepburn.

Weinig sterren straalden feller en met meer gratie dan Audrey Hepburn (1929-1993). Het American Film Institute plaatste de actrice , dochter van een Britse bankier en een Nederlandse barones, in 1999 dan ook op plek drie in de top 25 van vrouwelijke legendes van het witte doek, achter Bette Davis en – geen familie – Katharine Hepburn.
Voor wie Hepburn in haar meest iconische rol wil bewonderen, zendt Omroep MAX op 2 januari Breakfast at Tiffany's (1961) uit. Als Holly Golightly – in de woorden van auteur Truman Capote geen prostituee maar 'an American geisha' – was ze eigenlijk totaal niet op haar plek. Capote had dan ook liever haar voluptueuze tegenhanger Marilyn Monroe in de hoofdrol gezien. En toch is de introverte Hepburn, met haar frêle ballerina-figuur gestoken in de beroemdste 'little black dress' uit de filmgeschiedenis, van begin tot eind betoverend.
Veel van dat sprankelende charisma is al terug te zien in haar eerste minuscule filmrolletje . In Nederlands in zeven lessen (1948), een nogal knullige promofilm bedoeld om buitenlanders iets over ons land te leren, verschijnt ze als KLM-stewardess voor het eerst ten tonele. 'Moet je me zien in mijn pakje', fluistert ze de kijker in accentloos Nederlands plagend toe, waarna de verteller als een vieze oude man verlekkerd opmerkt: 'Lief hè, Hollands glorie?'
Regisseur Charles Huguenot van der Linden sprak later over 'zijn' ontdekking van Hepburn: ‘Heb jij wel eens een droom de kamer zien binnenkomen? Ik wel.’
Misschien is dat wel de definitie van een ster.

Breakfast at Tiffany's: donderdag 2 januari, 14.00 uur, Nederland 2