Kerstfilms worden gemaakt in allerlei genres. VPRO Cinema zet ze op een rij. Vandaag: Ass-kicking Christmas. Want superhelden en slechteriken doen niet aan kerstvakantie.

Die Hard 1

‘Yippee-ki-yay, motherfucker!’ Die Hard 1 is een inkoppertje. Agent John McClane (Bruce Willis) komt aan in Los Angeles om Kerst te vieren met zijn vrouw. Als hij ontdekt dat zij een van de gegijzelden is in het Nakatomi Plaza begint zijn missie: twaalf terroristen een ‘not so merry Christmas’ bezorgen.

Kiss Kiss Bang Bang

‘Sorry we said fuck so much.’ We blijven nog even in Los Angeles. Tijdens een auditie ontmoeten Harry (Robert Downey Jr.) en Perry (Val Kilmer) elkaar. Dit is het begin van een onwaarschijnlijke samenwerking tussen een dief en een privé- detective in deze humoristische actiefilm. Kiss Kiss Bang Bang lijkt veel op Lethal Weapon, het enige verschil is dat Harry en Perry écht een hekel aan elkaar hebben.

Lethal Weapon

Als we het dan toch over Lethal Weapon hebben: ‘What did one shepherd say to the other shepherd? Let's get the flock out of here!’ Mel Gibson als suïcidale agent met een goede mat in zijn nek en Danny Glover als oude rot in het vak. Dé formule voor een geslaagde actiefilm die zich ook nog eens tijdens Kerst afspeelt.

Gremlins

Kun je je de drie regels nog herinneren? Hou hem uit het licht, geef hem geen water en geef hem geen eten na middernacht. Ook zonder Gremlins geen Kerstmis natuurlijk. ‘How come a cute little guy like this can turn into a thousand ugly monsters?’

Batman Returns

Batman Returns speelt zich af in een winters Gotham City waar zelfs kerstversiering als wapen kan dienen. In deze Burton-film verschijnt Michael Keaton als de mysterieuze held en Michelle Pfeiffer als sensuele, gevaarlijke Catwoman. ‘You're catnip to a girl like me. Handsome, dazed, and to die for. Mistletoe can be deadly if you eat it. But a kiss can be even deadlier if you mean it.’

Enemy of the State

Met Rockin' Around the Christmas Tree op de soundtrack verwacht je een gezellige zit met Glühwein. Maar in Enemy of the State moet Robert Dean (Will Smith) er eerst nog alles aan doen om te vermijden dat hem een moord in de schoenen wordt geschoven.

Die Hard 2

‘How can the same shit happen to the same guy twice?’ We vroegen het ons allemaal af. Als er iemand is die nooit rustig de kerstdagen in rolt is het wel John McClane. Hij stort zich wederom in het avontuur en riskeert ook dit jaar weer het gemis van een vrolijke Kerst. Die Hard 2: zelfde format, net zo fijn.

Rambo: First Blood

Gelukkig is McClane niet de enige man die het zwaar heeft tijdens Kerstmis, ook de getraumatiseerde oorlogsveteraan John Rambo krijgt behoorlijk wat voor zijn kiezen in Rambo: First Blood. ‘There wouldn't be no trouble except for that king-shit cop! All I wanted was something to eat. But the man kept pushing.’ .

Rocky IV

Voor wie geen genoeg kan krijgen van Stallone is er Rocky IV. Rocky kampt met een schuldgevoel en besluit hierr wat aan te doen door een gevecht aan te gaan met zijn rivaal Ivan Drago. En wat is nou een betere setting voor wraak dan een boksring in Rusland tijdens de Kerst?

Iron Man 3

Los Angeles blijft een afrader tijdens Kerst. In deze derde editie van Iron Man wordt Los Angeles aangevallen door een slechterik genaamd Mandarin. Tony Stark/ Iron Man (Robert Downey Jr.) wil ontdekken wie er achter de aanval in Los Angeles zit en tevens antwoord op een diepgewortelde vraag: ‘Does the man make the suit or does the suit make the man?’ Qua actie kunnen we ons geluk niet op tijdens de kerstdagen.