Kerstfilms worden gemaakt in allerlei genres. VPRO Cinema zette eerder al de tien beste romantische kerstfilms op een rij. Om de balans te herstellen hebben we tien bad-ass, bloederige en vuilgebekte kerstfilms in de aanbieding.

Bad Santa

‘I'm on my fucking lunch break, OK?’ Wie aan een vuilgebekte kerstman denkt, denkt aan Billy- Bob Thornto. Toch wel de meest chagrijnige, vreselijke Kerstman ooit.

Rare Exports: A Christmas Tale

‘The real Santa was totally different. The Coca-Cola Santa is just a hoax.’ Op Kerstavond wordt in Finland het grootst bewaarde kerstgeheim opgegraven: de oorspronkelijke, gemene Kerstman . En er staat een leger elven klaar om hun meester op te eisen.

Santa's Slay

Het kan nog erger: in Santa's Slay is de Kerstman geen lieve man die melk bij je komt drinken en cadeautjes geeft, maar de zoon van Satan. Na het verliezen van een weddenschap met een engel moet hij duizend jaar lang cadeaus uitdelen aan kinderen. Nu die tijd erop zit, heeft deze kwaadaardige Kerstman behoorlijk wat in te halen. ‘Christmas is over when I say it's over!’

Die Hard 1 en 2

‘Yippee-ki-yay, motherfucker!’ Die Hard is een inkoppertje. Agent John McClane (Bruce Willis) komt aan in Los Angeles om Kerst te vieren met zijn vrouw. Als hij ontdekt dat zij een van de gegijzelden is in het Nakatomi Plaza begint zijn missie: twaalf terroristen een ‘not so merry Christmas’ bezorgen. Die Hard 2: zelfde format, net zo fijn.

Black Christmas

Klassieke slasher van Bob Clark over een gestoorde moordenaar die de avond van vierentwintig december en de beide kerstdagen doorbrengt in een meisjesstudentenhuis. Met creepy telefoon-gehijg en POV-shots vanuit de moordenaar. Kidder steelt de show als een dwarse studente die nogal ruw in de mond is. Niet te verwarren met de remake uit 2006.

À l'intérieur

Een zwangere vrouw en haar vriend raken betrokken bij een auto-ongeluk. Zij overleeft het ongeluk, haar vriend komt om het leven. Vier maanden later, op kerstavond, verschijnt er een sadistische vrouw voor haar deur. Meedogenloze horrorfilm die, samen met Martyrs en Frontière(s), de 'New French Extremity'-stroming weer relevant wist te maken. Compromisloos, choquerend en met prachtig camerawerk -- van Laurent Barés (Livide, Frontière(s) -- dat niets aan de verbeelding overlaat. Ongeschikt voor zwangere kijkers.

Batman Returns

Batman Returns speelt zich af in een winters Gotham City waar zelfs kerstversiering als wapen kan dienen. In deze Burton-film verschijnt Michael Keaton als de mysterieuze held en Michelle Pfeiffer als sensuele, gevaarlijke Catwoman. ‘You're catnip to a girl like me. Handsome, dazed, and to die for. Mistletoe can be deadly if you eat it. But a kiss can be even deadlier if you mean it.’

Gremlins

Chris Columbus schreef het script van deze cultklassieker vooral om zijn portfolio aan te vullen, maar producent Steven Spielberg was bijzonder geïntrigeerd door de ijzersterke mix van donkere humor, niet al te enge horror en ironische kerstsfeer zodat hij het toch liet verfilmen.

Lethal Weapon

Als we het dan toch over Lethal Weapon hebben: ‘What did one shepherd say to the other shepherd? Let's get the flock out of here!’ Mel Gibson als suïcidale agent met een goede mat in zijn nek en Danny Glover als oude rot in het vak. Dé formule voor een geslaagde actiefilm die zich ook nog eens tijdens Kerst afspeelt.

P2

Het is kerstavond als Angela na een lange dag werken als laatste haar kantoor verlaat en zich richting huis spoedt. Aangekomen in de verlaten parkeergarage wordt ze overmeesterd door de psychopathische beveiligingsbeambte, die haar dwingt een gezellig kerstmaal met hem te nuttigen. Clichématige doch effectieve horrorfilm.

Meer feestdagen