17 t/m 21 juli vond de 44e editie van Comic-Con plaats. Cinema.nl reisde af naar het geek-festijn in San Diego, legde de fraaist uitgedoste fans vast en woonde de boeiendste presentaties bij van aankomende film- en tv-producties. Een overzicht.

In tegenstelling tot veel filmfestivals, waar de pers alle ruimte krijgt, is Comic- Con een echt fan-evenement. Liefhebbers van strips, games, fantasyfilms en tv- drama krijgen in San Diego voorproefjes van komende seizoenen en kunnen vragen stellen aan hun favoriete makers en sterren. Welke titels vielen dit jaar het meest op?

Agents of S.H.I.E.L.D.
Als superhelden ergens geliefd zijn is het op Comic-Con, dus werd er gespannen uitgekeken naar het nieuwe project van Joss Whedon (The Avengers), de televisieserie Agents of S.H.I.E.L.D., over de geheime overheidsafdeling die de Avengers bij elkaar bracht en ook andere superhelden in de gaten houdt. De door Whedon geregisseerde pilotaflevering – een soort kruising tussen de series Heroes en The X-Files, met veel humor en spektakel – viel in goede aarde. De serie is in de VS te zien vanaf eind september. Bekijk de trailer:

Marvel-films
Nog meer superhelden: strip- en filmstudio Marvel presenteerde op zaterdagavond diverse nieuwe blockbusters: Avengers: Age of Ultron, Captain America: The Winter Soldier, Thor: The Dark World en Guardians of the Galaxy. Vooral sequels dus. Wie meer wil weten: op de site van MTV staat een mooi overzicht, inclusief videofragmenten.

Gravity
De nieuwe film van Alfonso Cuarón (Children of Men), over twee astronauten die op drift raken in de ruimte, opent dit najaar het filmfestival van Venetië. Op Comic-Con toonden de regisseur en hoofdrolspeelster Sandra Bullock het publiek vast een zinderende ruimtescène die in een enkele take is opgenomen. Cuarón vertelde over zijn werkwijze en liet weten niet blij te zijn met de eerste, hectische trailer van de film. Deze nieuwe trailer komt meer overeen met de beelden die op Comic- Con werden vertoond:

Almost Human
Comic-Con opent traditioneel op woensdagavond met een marathon van nieuwe tv-pilots. Van de vier die werden vertoond, sprong vooral Almost Human eruit. Deze nieuwe serie van J.J. Abrams (Lost, Star Trek) speelt zich af in een Blade Runner-achtige toekomst, waarin agenten verplicht samen moeten werken met androïden. De special -effects zijn voor een tv-serie opvallend goed, de plot is inventief en de personages hebben voldoende potentie. Bekijk de trailer:

Game of Thrones
De makers en cast van de immens populaire fantasyserie, vergezeld van schrijver George R.R. Martin, deelden geinige anekdotes met de fans, maar gaven niet veel weg van het komende seizoen. Wel vertoonden ze dit amusante – uiteraard flink bloedige – necrologiefilmpje (spoilers!):

Breaking Bad
De makers van Breaking Bad brachten een laatste bezoekje aan Comic-Con, want in augustus begint het slotseizoen van de bejubelde misdaadserie (of officieel het tweede deel van het laatste seizoen). Hoofdrolspeler Bryan Cranston stal de show met zijn griezelige Walter White-masker. Fans kregen vast een voorproefje van de eerste aflevering en deze fraaie samenvatting van het verhaal tot nu toe (spoilers!):

Edge of Tomorrow
Deze sf-actiefilm – die officieus wordt omschreven als ‘Groundhog Day meets Starship Troopers’ – stond tot vorige week nog bekend als All You Need is Kill. Op Comic-Con onthulden regisseur Doug Liman en sterren Tom Cruise en Emily Blunt deze – waarschijnlijk publieksvriendelijkere – titel. De scènes die werden vertoond staan helaas nog niet online, wel waren de coole cyborgpakken van de personages te bewonderen.