De vlucht naar San Diego duurt zo’n vijftien uur, inclusief overstap. Vermoeiend, maar ook best handig, want vlak voor vertrek kon ik een programma uitprinten en dat bleek meer dan honderd vellen dik te zijn.

Niet dat ik al te veel tijd over zal hebben voor presentaties, naast de interviews en persconferenties die vooraf al zijn geregeld. Ik hoop de komende dagen o.a. Quentin Tarantino te gaan spreken over Django Unchained, de makers van de sf-film Elysium (o.a. regisseur Neill Blomkamp en acteurs Matt Damon en Jodie Foster) en die van de tv-series Breaking Bad en The Walking Dead. En dan lopen er nog types rond als Tim Burton, Guillermo del Toro en documentairemaker Morgan Spurlock, met wie wellicht nog iets te regelen valt.

Maar goed, eerst dat programma maar eens doornemen. Alleen al op de eerste dag tel ik een kleine tweehonderd presentaties, workshops, paneldiscussies en andere onderdelen. Oké, er komen zo’n 130.000 bezoekers naar Comic-Con – dat is tweeënhalf keer Lowlands – maar een tikje over the top lijkt het wel.

Eén ding is zeker: een beetje nerd komt hier op wat voor manier dan ook aan z’n trekken. Toen de beurs in 1970 voor het eerst werd georganiseerd, door een groepje bevriende tieners van het soort dat bij schoolgym steevast als laatste overbleef, lag de focus nog volledig op strips. Eén dag duurde Comic-Con toen, en er kwamen 145 bezoekers op af. Hoewel dat er intussen dus iets meer zijn geworden, staan strips nog steeds bovenaan: comic-uitgevers presenteren hier hun nieuwste titels, tekenaars etaleren hun werk, scenaristen geven workshops, de Eisner Awards (‘de Oscars van de stripwereld’) worden jaarlijks uitgereikt. Maar er is ook van alles bijgekomen: games, speelgoed, roleplaying, fantasyboeken, tv-series (dit jaar alles van Game of Thrones en True Blood tot Family Guy en The Big Bang Theory) én film dus.

Om een indruk te geven, een tamelijk willekeurige greep uit het programma:

-    And Then What Happened? De makers van geannuleerde tv-series als Flash Forward en Firefly vertellen hoe de verhalen verder zouden zijn gegaan.

-    Is Batman Broken? Batman-tekenaars bespreken met psychologen de psyche van de vleermuisman en diens vijanden.

-    The Hobbit: An Unexpected Journey. Peter Jackson en de sterren uit de Lord of the Rings-prequel tonen delen van de film en vertellen erover.

-    Hungry for Dystopia. Naar aanleiding van het succes van o.a. The Hunger Games bespreken sf-auteurs de aantrekkingskracht van sombere toekomstverhalen.

-    Q&A with Kevin Smith. De maker van Clerks en Jay & Silent Bob is vaste gast en krijgt carte blanche om twee uur vol te kletsen.

-    Time Travel: Science Fact or Science Fiction? Presentatoren van The Science Channel over de wetenschappelijke mogelijkheden van tijdreizen.

-    The Expendables 2: Real American Heroes . Stallone, Schwartzennegger, Lundgren en Van Damme over actiehelden op leeftijd, naar aanleiding van hun nieuwe knokfilm.

-    The Black Panel. Zwarte film-, tv- en stripmakers over de inbreng van Afro -Amerikanen in de popcultuur.

-    Star Wars Origami. Workshop van ‘meestervouwer’ Chris Alexander (zie foto).

-    Mythbusters. de makers van het luchtige wetenschapprogramma presenteren het nieuwe seizoen.

-    Rewriting the Rules of Queers in Comics. Hoe worden homo’s geportretteerd in strips en cartoons?

-    Optimus Prime: Up Close and Personal. CNN’s Larry King interviewt Transformers-leider Optimus Prime. (Geen grap vermoedelijk…)

Maar nu eerst slapen. For the record: het weer in San Diego is uitstekend, het hotel een kruising tussen luxe resort en sleazy motel – regelrecht uit een Hollywoodfilm – en het water van het zwembad voor de deur lekker op temperatuur.

Lees hier ook de andere blogs over Comic-Con 2012.