Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste dvd-releases in de maand augustus

1 augustus

 

Young Adult (Jason Reitman)
Mavis Gary, een schrijfster van tienerromans, keert na haar scheiding terug naar haar geboortedorp om haar jeugdige topjaren te herleven. Ze probeert daar haar inmiddels getrouwde jeugdliefde te heroveren. Wanneer blijkt dat deze terugkeer niet bij iedereen in goede aarde valt, sluit Mavis een ongewone vriendschap met een oud-klasgenoot die ook nog niet helemaal over de middelbare school heen is.
Sterren: ****
Extra's:
Audiocommentaar van de makers, The Awful Truth; Deconstructing a Scene, Deleted Scenes

15 augustus

 

The Best Exotic Marigold Hotel (John Madden)
Dat er amper iets gebeurt in deze ongegeneerde feelgoodfilm is geen ramp: de ensemble-cast-op-leeftijd is unaniem op dreef en het gegeven is best origineel. Een groepje Britse senioren trekt naar India om de laatste dagen in een exclusief bejaardenresort te slijten . Eenmaal aangekomen ontdekken ze dat het verblijf nog net niet van ellende in elkaar stort. Pijnlijk, maar overkomelijk; al gauw hebben de ouderen het samen beregezellig. Kabbelend, sentimenteel maar ook hartverwarmend. En als reisbrochure lang niet slecht.
Sterren: ***
Extra's: Behind the Story: Lights, Colors and Smiles, Casting Legends

Marley (Kevin Macdonald)
Regisseur Kevin Macdonald kijkt verder dan de dreadlocks en reggae van Bob Marley en verzamelt een onwaarschijnlijke hoeveelheid persoonlijke verhalen, bijzondere beelden en unieke geluidsfragmenten. Wat daarbij opvalt is de diepte die Macdonald aanbrengt, ongetwijfeld bereikt door talloze uren research. Muziek en anekdotes zijn fraai gedoseerd, humor wisselt af met drama en ondanks veel pratende hoofden schiet de bijna tweeënhalf uur om. MacDonald vangt de ziel van de vroeg overleden zanger en maakt een van de beste muziekdocumentaires van de laatste jaren.
Sterren: ****
Extra's:
onbekend

Martha, Marcy, May, Marlene (Sean Durkin)
Durkin kreeg op het Sundance Festival van 2011 de prijs voor beste regisseur voor deze subtiele film over een zoekende jonge vrouw die uit de greep van een sekte ontsnapt en toevlucht zoekt bij haar – nogal burgerlijke – zuster. Springerig verteld en de kijker krijgt lang niet alle puzzelstukjes in handen, maar (psychologisch) spannend en met sterk spel van hoofdrolspeelster Olsen – het jongere zusje van megasterren de Olsen Twins – en John Hawkes (Winter’s Bone), als de charismatische sekteleider.
Sterren: ****
Extra's:
Korte film: Mary Last Seen

16 augustus

 

Anton Corbijn Inside Out (Klaartje Quirijns)
Quirijns, bekend van politiek geëngageerde documentaires als The Dictator Hunter, trok ruim drie jaar op met Nederlands succesvolste fotograaf, Anton Corbijn. Een enerverende klus, kriskras de wereld over, op bezoek bij sterren als U2, Metallica en George Clooney. Tussen de bedrijven door zien we Corbijn thuis in Den Haag, in zijn geboortedorp en op familiefeestjes. Een informatieve biografie leverde het niet op, wel een fraai impressionistisch, soms inzichtelijk en ontroerend portret van een introverte man die leeft voor en communiceert via zijn kunst.
Sterren: ***
Extra's:
Trailer

Haywire (Steven Soderbergh)
Martial-arts-ster Gina Carano maakt haar acteerdebuut in deze degelijke spionagethriller die vooral om de actie draait. De vechtscènes zijn bewust special effects-vrij gehouden om haar rauwe kracht en razendsnelle reflexen beter uit te laten komen. In de dramatische scènes doet Carano niet onder voor haar beroemde tegenspelers. Regisseur Soderbergh (Ocean's Eleven, Contagion) geeft de film een opvallende stijl met een springerige montage, fraaie kleurfilters en bijzondere muziekkeuzes. Daardoor ontstaat een subtiel arthouse-randje, zonder dat de film aan spanning of vaart inboet.
Sterren: ***
Extra's:
Trailer

I Wish (Hirokazu Kore-eda)
Op het Japanse eiland Kyushu, waar de broertjes Koichi en Ryu wonen, rijden nieuwe hogesnelheidstreinen. Wanneer twee van die treinen elkaar kruisen, zo gaat het verhaal, komt er een energie vrij die wensen laat uitkomen. De wens van de broers ligt voor de hand: hun onlangs gescheiden ouders moeten weer bij elkaar komen. Net als in zijn veelbekroonde drama Nobody Knows schetst gerenommeerde Japanse filmer Kore-eda in I Wish een geloofwaardige, universele, onsentimentele kinderwereld. Dat levert ditmaal een bijzonder aandoenlijke feelgoodfilm op.
Sterren: ****
Extra's :
Trailer

23 augustus

 

La Piel Que Habito (Pedro Almodóvar)
In zijn landhuis nabij Toledo houdt de verknipte plastisch chirurg Roberto Ledgard (Banderas) de jonge Vera ( Anaya) gevangen als proefkonijn voor illegale huidtransplantaties. Arthouseregisseur Almodóvar verslikt zich in dramaturgisch rammelende, contraproductief koel opgenomen poging tot een gelaagde thriller. Referenties naar Les yeux sans visage, het Hitchcock-oeuvre en Buñuels Tristana ( openingsshot van Toledo) leiden eerder af dan dat ze iets toevoegen. Indrukwekkende pijnrol van Anaya als slachtoffer kan deze pretentieuze onderneming met bombastsoundtrack en misogyne trekjes niet redden.
Sterren: **
Extra's:
geen

Tot Altijd (Nic Balthazar)
Verfilming van de strijd die de Vlaamse politicus en MS-patiënt Mario Verstraete voerde voor het recht op euthanasie, dat in België in 2002 wettelijk werd geregeld. Verstraete was vervolgens op veertigjarige leeftijd de eerste die van dat recht gebruik maakte. Net als in de Nederlandse euthanasiefilm Simon speelt morbide humor een belangrijke rol in Tot altijd. Jammer genoeg wil regisseur/scenarist Balthazar te veel kwijt in zijn film: over vriendschap, liefde, de ziekte en euthanasie. Dat gaat ten koste van de diepgang van de personages.
Sterren: ***
Extra's:
onbekend

28 augustus

 

Play (Ruben Östlund)
Twee blanke jochies van een jaar of elf, twaalf krijgen het midden in een winkelcentrum aan de stok met net wat meer donkere, net iets oudere mannetjes. Het twistpunt: een mobiele telefoon. Wat volgt is een ogenschijnlijk simpele maar diepgravende, zeer precieze parabel over de multiculturele samenleving, over ‘haves and have-nots’, racisme en omgekeerd racisme, groepsdruk en groepsdynamieken. Gebaseerd op ware gebeurtenissen door de Zweed Ruben Östlund, die eerder de arthousehit Involuntary regisseerde.
Sterren: *****
Extra's:
onbekend

29 augustus

 

We Bought A Zoo (Cameron Crowe)
Benjamin Mee (Matt Damon) gaat na het verlies van zijn vrouw in een dierentuin wonen met zijn kinderen. Regisseur Crowe gaat volledig te werk volgens de conventies. Hij leidt alle problemen via omwegen degelijk naar een bevredigend happy end, snijdt er wat schattige beelden van aapjes en leeuwen doorheen en plukt bij de climax voldoende aan de emotionele snaren om zijn publiek even te laten slikken. Een gemoedelijk voortkabbelend verhaal dat blijft hangen in een schemerwereld tussen melodrama en luchtige familiefilm.
Sterren: ***
Extra's:
Behind the scenes: It's a Zoo