Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste dvd-releases van de komende maand.

 

2 maart


Lang & Gelukkig (Pieter Kramer)
Een campy samenvoeging van de sprookjes Assepoester en Roodkapje, met jagers die vooral op parkeerplaatsen rondhangen, een wolf die zijn zachte kant ontdekt en een boze stiefmoeder uit Wit-Rusland met twee gemene dochters, Paris en Hilton. Respectloos, maar goedmoedig en met veel plezier gemaakt door de regisseur van o.a. Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium en Ja zuster, nee zuster. Gebaseerd op de gelijknamige toneelvoorstelling, en gespeeld door dezelfde cast, van het RO Theater.
Sterren: ****
Extra’s:
geen.

3 maart


Life During Wartime (Todd Solondz)
Life During Wartime werd aangekondigd als een vervolg op Happiness, maar de verbanden met Todd Solondz’ klassieke buitenwijksatire uit 1988 zijn zo losjes dat de film gerust als een opzichzelfstaand werk kan worden beschouwd. Wat de films nog meer dan de terugkerende personages – overigens gespeeld door andere acteurs – verbindt is de bittere toon. Geen regisseur die zo’n perfecte balans tussen sarcasme, realisme, overdrijving én ontroering weet te vinden als Solondz.
Sterren: ****
Extra’s:
onbekend.

7 maart


Dik Trom (Arne Toonen)
Bonte, vet aangezette familiefilm naar de gelijknamige boeken van C. Joh. Kieviet, al namen de makers behoorlijk wat  vrijheid in het verfilmen van de klassieke jeugdliteratuur. De karikaturale personages en het fantasievolle decor maken het geheel luchtig en campy, wat vooral de jonge doelgroep zal aanspreken.
Sterren: ****
Extra ’s: 
making of, castingfilmpjes etc.   

14 maart


Gigante (Adrián Biniez)
Fraai drama uit Uruguay over een nachtwaker in een supermarkt die geobsedeerd raakt door een schoonmaakster. De 35-jarige debutant-regisseur Adrián Biniez, een rockmuzikant uit Argentinië, won met deze vederlichte ‘onhandige jongen-ontmoet-mooi meisje’-variatie onder meer de Grote Juryprijs en de Prijs voor het Beste Debuut op het filmfestival van Berlijn.
Sterren: ****
Extra’s:
geen.

16 maart


Unstoppable (Tony Scott)
Actiefilm van Tony Scott (Top Gun, True Romance) die ondanks de bedrieglijk simpele plot –  een op hol geslagen trein vol ontplofbare vloeistoffen dendert richting bewoond gebied – over de gehele linie zeer positieve recensies ontving.  En dat is meer dan terecht, want Unstoppable is een hyperbeweeglijke, meeslepende achtbaanrit die op alle vlakken overtuigt.
Sterren: ****
Extra’s:
onbekend.

17 maart


Mary & Max (Adam Elliot)
Heerlijk ouderwetse kleianimatie uit Australië, met stemmen van onder anderen Eric Bana, Philip Seymour Hoffman en Toni Collette. Mary and Max, in Nederland niet in de bioscoop uitgebracht, gaat over de opmerkelijke penvriendschap tussen een achtjarig, eenzaam, Australisch meisje (Collette) en een 44-jarige zwaarlijvige New Yorker met het syndroom van Asperger (Hoffman).
Sterren: ****
Extra's:
geen.

23 maart


Cyrus (Jay en Mark Duplass)
In Nederland niet in de bioscoop uitgebrachte tragikomedie van de gebroeders Duplass, over het 22-jarige moederskindje Cyrus die de nieuwe liefde van zijn moeder het huis probeert uit te werken. Een wat onevenwichtige film, maar toch geslaagd dankzij een geweldige Jonah Hill (Superbad), die als het titelpersonage de perfecte balans tussen een griezelige psychopaat en een hulpeloze, aan paniekaanvallen lijdende zonderling weet te vinden.
Sterren: ***
Extra's:
verwijderde scènes.

24 maart


Another Year (Mike Leigh)
Drama van Mike Leigh over het gelukkig getrouwde stel Tom en Gerri, en de schare ongelukkigen om hen heen die wel wat van hun geluk zouden willen hebben. De kracht van Leighs nieuwste meesterwerk ligt vooral in de wijze waarop hij de kijker constant een spiegel voorhoudt. ' Een ontroerende, ontluisterende en uiteindelijk ook ronduit verheffende ervaring ' noemde recensent Kevin Toma de film: 'Je zou zomaar als een (net iets) ander mens de zaal uit kunnen stappen.'
Sterren: *****
Extra's:
geen.

28 maart


Ape (Jesper Ganslandt)
Intens portret van een kalende eind-dertiger die Krister heet en op een morgen wakker wordt in een plas bloed. De benauwende cameravoering sleurt je mee tot je er duizelig van wordt. Verpletterend meesterwerk, waarin de loom-melancholieke sfeer van Ganslandts debuut Falkenberg Farewell (2005) ver te zoeken is.
Sterren: *****
Extra’s:
geen.

Armadillo
(Janus Metz)
In deze in Cannes met de Grand Prix de la Semaine de la Critique onderscheiden film volgen we een groep jonge Deense soldaten in Afghanistan. De film plaatst je midden tussen de soldaten. Je ziet wat zij zien, en staat op een gegeven moment dan ook oog in oog met de Taliban. Regisseur Janus Metz (1975) liet zich in beeld en geluid inspireren door beroemde oorlogsfilms als Apocalypse Now, Full Metal Jacket en Jarhead, wat de documentaire alleen nog maar intenser maakt.
Sterren: *****
Extra’s:
geen.

29 maart


Alamar (Pedro González-Rubio)
Winnaar van een VPRO Tiger Award op het International Film Festival Rotterdam, over de vijfjarige Natan  die bij zijn moeder in Rome woont, maar zijn vakantie doorbrengt bij zijn Mexicaanse vader. In het natuurgebied Banco Chinchorro, het op een na grootste koraalrif ter wereld, leiden vader en zoon een eenvoudig vissersbestaan. Bescheiden maar betoverende mix van documentaire en fictie.
Sterren: ****
Extra’s:
geen.

31 maart


Machete (Robert Rodriguez)
Fantastische ode aan de B-films van de jaren zeventig, vol geweld, seks en opzettelijk rammelend acteerwerk.  Met name de 66-jarige cultheld Danny Trejo is ijzersterk als titelheld Machete, een Mexicaanse oud-agent die gerechtigheid zoekt voor zijn landgenoten. De groteske , bloederige actie maakt het vooral een film voor de liefhebber.
Sterren: ****
Extra's:
onbekend