Even genoeg van de regen en sombere blikken in krimi’s als The Killing en Wallander? De BBC-serie Zen – vorig jaar bij de KRO te zien als ‘Inspector Aurelio Zen’ en nu verkrijgbaar op dvd – biedt een lekker zonnig alternatief.

Politie-inspecteur Zen werkt namelijk op het bureau van Rome, een stad waar het in deze serie altijd lekker weer is, waar voortdurend espresso’s en goede wijntjes worden genuttigd en steeds een broeierige sfeer in de lucht hangt.

Nog een cliché dat in Zen wordt bevestigd: de Italiaanse maatschappij is door en door corrupt, van rechters en politici tot agenten en gewone burgers. Met een dealtje hier en daar kunnen de maffiosi en andere criminelen er onbestraft hun gang gaan.

Een uitgelezen setting voor een politieserie dus. Waarin de held zich dan profileert met een onberispelijke staat van dienst en onstuitbare drang om louche zaakjes tot op de bodem uit te zoeken. Aurelio Zen is die man. Principieel en doortastend, maar wel met stijlvol Italiaanse twist. Hij is verzonnen door de Britse schrijver Michael Dibdin (1947-2007), een Italofiel die zijn held in een elftal boeken heel Italië door laat reizen (en zo zijn kennis van alle verschillende streken mooi kan etaleren).

Dat de Italiaanse personages in de tv-serie worden gespeeld door Engelssprekende acteurs is een beetje raar, maar dus wel in de geest van de boeken. Zo gaat het de laatste tijd vaker in series, bijvoorbeeld in Wallander, waarin de gelijknamige Zweedse politie-inspecteur wordt gespeeld door de zeer Britse Kenneth Branagh. Niet geheel toevallig werden beide series gemaakt door hetzelfde BBC-team. In hetzelfde format: drie afleveringen van anderhalf uur per seizoen.

Maar inhoudelijk is Zen dus wel andere koek. Niet alleen vanwege de zonnige setting, het tempo ligt ook wat hoger en de toon is luchtiger. Acteur Rufus Sewell (Dark City, A Knight’s Tale) speelt de hoofdpersoon met een aanstekelijke mix van cool- en klunzigheid, zoals past bij een man die altijd strak gekleed gaat en risico’s durft te nemen, maar ook op z'n veertigste gewoon bij moeder thuis woont.

Naast de sociaal gestoorde Scandinavische speurneuzen en moreel uitgedaagde Amerikaanse tv-helden van de laatste jaren, heeft de gevatte, eerlijke Zen wel iets verfrissends. Gelukkig is hij ook weer geen heilig boontje: zo nodig zet hij de flexibele Italiaanse moraal behendig naar zijn hand, met enkele amusante verwikkelingen als gevolg. Ook erg onderhoudend is de ontluikende romance met sexy secretaresse Tania ( Caterina Murino uit Casino Royale), die een rode draad vormt door de verder op zichzelf staande afleveringen.

Al met al blijft Zen een tamelijk conventionele politieserie, met hier en daar een wel erg toevallige wending, maar de plots zijn behoorlijk intelligent en de production values en stijlvolle regie zijn van een degelijkheid die je van de BBC mag verwachten. Jammer alleen dat de producent zelf kennelijk minder tevreden was: een tweede seizoen lijkt er niet te gaan komen.

Zen is verkrijgbaar in een box met twee dvd’ s zonder extra’s.