Eenzijdig kun je Kenneth Branagh niet noemen. De Britse acteur, regisseur, scenarist en producent maakte naam met epische Shakespeare-verfilmingen, maar levert net zo lief flitsende Hollywoodpulp als Thor of Jack Ryan. Intussen voelt hij zich ondanks vijf Oscarnominaties niet te goed voor een hoofdrol in een BBC-detectiveserie.

Het is dan ook niet zomaar een detectiveserie, maar de Britse versie van de zeer succesvolle Zweedse reeks Wallander. Branagh is al de derde acteur die de gelijknamige politie-inspecteur vertolkt. Eerst waren er de boeken van misdaadauteur Henning Mankell, waarvan er vijf werden verfilmd voor de Zweedse televisie met Rolf Lassgård in de hoofdrol. Daarna volgde een serie naar aanleiding van originele scripts van Mankell, met Krister Henriksson.

Is Kenneth Branagh de definitieve Wallander? Volgens veel - ook Zweedse - critici wel. Zijn belichaming heeft in ieder geval het meeste succes. De Britse serie - die zich ondanks de Engelse voertaal afspeelt op de originele locaties - is gelukkig geen regelrechte remake van de Zweedse reeksen, maar vaart een eigen koers. De boeken zijn niet chronologisch verfilmd en de Britse makers hebben in overleg met Mankell de nodige wijzigingen aangebracht.

Naar verluidt klopte Branagh, een groot fan van de boeken, zelf aan bij de BBC toen bekend werd dat er een serie zou komen. Het succesvolle programma Inspector Morse was net afgelopen (de titelheld overleed in de laatste aflevering), en Wallander leek de BBC wel een geschikte vervanger. Geen wonder: met zijn nukkige , obsessieve karakter en voorliefde voor drank en opera, zou Wallander Morse’ jongere, Zweedse broer kunnen zijn. De opera is in de Britse serie zelfs geschrapt omdat die te sterk aan Morse zou doen denken.

Naar goed Brits gebruik worden de afleveringen van Wallander opgediend in speelfilmformaat van anderhalf uur. Afgelopen zomer werd de derde serie van drie afleveringen uitgezonden, en volgens Branagh - ook uitvoerend producent - volgt daarna nog één laatste reeks van drie.

Dat moet ook wel genoeg zijn; Wallander is niet het soort detective dat eindeloos moorden kan blijven oplossen en steeds weer fris en fruitig aan het volgende avontuur begint. Nee, elke misdaad kruipt hem onder de huid en laat diepe sporen na in zijn privéleven - voor zover daar al sprake van is. Branagh weet uitstekend raad met zijn getergde karakter en sociale handicaps.

De eerste aflevering van seizoen 3 (nu op dvd) begint nog zo hoopvol: Wallander is met zijn nieuwe vriendin naar een rustiek huisje op het platteland getrokken en vast van plan zijn werk niet meer mee naar huis te nemen. Maar al gauw spoelt het verminkte lijk van een meisje aan op het naburige strand, en graaft de hond in zijn eigen achtertuin nóg een lijk op. Hebben de misdaden iets met elkaar te maken? Bij Wallander kun je er altijd op rekenen van wel.

Geloofwaardigheid is niet het sterkste punt van de Wallander-plots: het kleine, rustige plaatsje waar de inspecteur woont en werkt moet de hoogste misdaadcijfers ter wereld hebben. Maar goed, zo gaat dat in alle detectiveprogramma’s. Wie zich over zulke dingen heen kan zetten - en ook over het feit dat Wallander Engels spreekt maar een Zweedse krant leest - kan genieten van een bovengemiddeld goed gemaakte detectiveserie, prachtig sfeervol gefilmd, met redelijk geloofwaardige personages, intelligente plots en een rustig tempo dat toch voldoende spanning toelaat.

Wallander seizoen 3 is verkrijgbaar op dvd. Geen extra's.