VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van alle nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. Guillermo del Toro's Nightmare Alley, Lana Wachowski's The Matrix Resurrection en Licorice Pizza van Paul Thomas Anderson.

Nightmare Alley (Guillermo del Toro)

De charismatische maar onfortuinlijke Stanton Carlisle (Bradley Cooper) begint aan zijn weg naar succes als hij bevriend raakt met de helderziende Zeena (Toni Collette) en haar ex-man. Hij wordt oplichter en werkt samen met een psychiater (Cate Blanchett) om een gevaarlijke zakenman op te lichten.

VPRO Cinema (★★★★) 'Prachtig sinister sprookje'
de Volkskrant (★★★★) 'Onverholen hommage aan de klassieke film noir'
NRC (★★★★) 'Elegant gestileerd rariteitenkabinet'
The Guardian (★★★★★) 'A neo-noir knockout'

The Matrix Resurrections (Lana Wachowski)

The Matrix Resurrections is de vierde film in de scifi-franchise. In deze nieuwe film waarin er wederom aan de werkelijkheid getwijfeld wordt, keren Keanu Reeves en Carrie-Anne Moss terug als hun beroemde personages Neo en Trinity.

VPRO Cinema (★★★) 'Overbodig, maar een vermakelijk geheel'
de Volkskrant (★★★) 'Eerder recycle-beurt dan wederopstanding'
De Morgen (★★★) 'Wachowski drukt haar stempel op deze film'
The Guardian (★★) 'A bitter pill to swallow'

Licorice Pizza (Paul Thomas Anderson)

Licorice Pizza vertelt het verhaal van Alana Kane (Alana Haim) en Gary Valentine (Cooper Hoffman), die in 1973 opgroeien en verliefd worden in de San Fernando Valley. De film is geregisseerd door Paul Thomas Anderson en volgt hun aarzelende eerste stappen op het pad van de liefde.

VPRO Cinema (★★★★) 'Heerlijk coming of age-drama'
NRC (★★★★★) 'Nostalgisch vlinderende romantische komedie'
De Volkskrant (★★★★) 'Anderson heeft iets heerlijk luchtigs bereid'
The Guardian (★★★★★) 'Anderson’s funniest and most relaxed film yet'

Amélie – 20th anniversary (Jean-Pierre Jeunet)

Barmeisje Amélie (Audrey Tautou) besluit op een goede dag andere mensen een handje te helpen bij het geluk. Ze helpt iemand die als kind een doosje met persoonlijke dingetjes verloor, barklanten die op zoek zijn naar liefde en nog vele anderen. Dan raakt ze zelf verliefd.

VPRO Cinema (★★★★) 'Onweerstaanbaar' 
De Filmkrant 'Tautou is een uiterst beminnelijke titelrolvertolkster' 

The King's Man (Matthew Vaughn)

In deze prequel van de Kingsman-films lijkt het erop dat tirannen en criminelen een oorlog beramen waarin miljoenen slachtoffers zullen vallen. Er is maar één iemand die hen kan stoppen. In een race tegen de klok probeert hij de wereld te redden.

De Morgen (★★) 'Bezwijkt onder zijn eigen energie'
The Guardian (★★★) 'Spectacular splurge of bad taste'

En attendant Bojangles (Régis Roinsard)

Camille (Virginie Efira) en Georges (Romain Duris) dansen samen met hun zoontje Gary door hun dromerige leven op hun favoriete nummer Mr Bojangles. Camille heeft ook een duistere kant en als ze op een dag te ver gaat, lukt het niet langer om de realiteit buiten de deur te houden.

De Filmkrant: 'Doet alsof het iets nieuws te vertellen heeft'

My Hero Academia: World Heroes' Mission (Kenji Nagasaki)

Een terroristische groep wil de wereld zuiveren met een speciaal gas. Mensen zullen de controle over hun krachten verliezen, wat tot massavernietiging moet leiden. Om iedereen te redden verenigen wereldwijd superhelden en helden in opleiding om deze terroristische dreiging te stoppen.

IGN (★★★★) 'Compelling and thrilling adventure'

The Hating Game (Peter Hutchings)

Lucy en Joshua hebben een hekel aan elkaar, maar moeten noodgedwongen samenwerken. Beiden laten geen gelegenheid voorbijgaan om elkaar op stang te jagen. Dit wordt al bijna werkroutine, tot ze allebei hun zinnen hebben gezet op dezelfde promotie. Dan barst de strijd pas echt los.

IndieWire (★★★) 'Why can’t every rom-com make it look so easy?'

Meer over deze films

Deze films draaien momenteel ook in de bioscoop