VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a de hectische avond van een masterchef, een documentaire over een koe en een nostalgisch Frans drama.

Cow (Andrea Arnold)

Na een varken in Gunda krijgt nu ook een koe een volwaardige hoofdrol van een gelauwerde auteursfilmer, in dit documentaire portret van het door mensenhanden gestuurde leven van melkkoe Luma op een Brits melkveebedrijf.

VPRO Cinema (★★★★) 'Weer een ijzersterke film van regisseur Arnold'
NRC (★★★★) 'Een confronterende ervaring'
de Volkskrant (★★★★) 'Het voortreffelijke Cow confronteert de kijker' 
The Guardian (★★★★) 'A meaty slice of bovine socio-realism'

Les passagers de la nuit (Mikhaël Hers)

Als net door haar man verlaten moeder van twee tieners neemt Elisabeth een baantje bij een nachtradioprogramma waar luisteraars hun levensverhaal doen. Daar treft ze Talulah, een meisje dat ze onderdak biedt en waar zoonlief als een blok voor valt

VPRO Cinema (★★★★) 'Liefdevol alledaags, existentieel drama zonder al te veel pretenties'
NRC (★★★★) 'Geen groot drama, wel heel aanstekelijk'
de Volkskrant (★★★★) 'Op een stille manier imponerend'
De Morgen (★★★) 'Een ode aan het Parijs van de jaren 80'

Rebel (Adil El Arbi en Bilall Fallah)

Kamal wil zijn leven als drugshandelaar beteren en besluit om oorlogsslachtoffers in Syrië te gaan helpen. Hij wordt echter al snel opgepakt en gedwongen om zich aan te sluiten bij een militie met als standplaats Raqqa waar zijn leven verandert in een nachtmerrie.

VPRO Cinema (★★★) 'Niet alles werkt even goed, maar uniek is het zeker'
de Volkskrant (★★★) 'Een gelaagd en keihard verhaal' 
De Morgen (★★★★) 'Hun béste film'
Filmkrant 'Een even spectaculaire als absurde musical'

Beste meneer Bouterse (Ananta Khemradj)

In deze film onderzoekt journalist en filmmaker Ananta Khemradj hoe haar generatie verder moet in de nasleep van de Decembermoorden. Ondanks de veroordeling van Desi Bouterse lukt het Surinamers namelijk niet om de turbulente jaren '80 een plek te geven.

de Volkskrant (★★★★) 'Het trauma van Suriname krijgt een menselijk gezicht'

De Grote Sinterklaasfilm: Gespuis in de Speelgoedkluis (Lucio Messercola)

Hugo Hogepief krijgt de belangrijke taak om op de sleutelring te beschermen die toegang geeft tot de kluis waarin alle cadeautjes voor pakjesavond liggen. Maar wanneer hij ongelukkig ten val komt, weet Hugo niet meer wie of waar hij is. Twee gemeneriken ontvoeren Hugo en de ring en zo komt pakjesavond in gevaar.

Van deze film zijn geen recensies verschenen

Misfit The Switch (Erwin van den Eshof)

Als Noah niet naar de school van haar voorkeur mag, bedenkt ze samen met haar beste vriendin het plan om van identiteit en school te wisselen. Alles lijkt te werken, tot ze als Misfit wordt bestempeld. Lukt het haar ondanks haar geheim een Misfit squad te vinden en alsnog mee te doen aan Dance United, dé danswedstrijd voor scholen?

Van deze film zijn geen recensies verschenen

Deze films draaien momenteel ook in de bioscoop