VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van alle nieuwe bioscoopfilms. Met deze week o.a. twee fantastische documentaires en de winnaar van de VPRO Big Screen Award.

Collective (Alexander Nanau)

Documentaire over de gevolgen van een verschrikkelijke brand in een nachtclub in Boekarest in 2015, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen.

VPRO Cinema (★★★★★) 'Extreem sober uitgevoerd, maar inhoudelijk verpletterend'
de Volkskrant (★★★★★) 'Adembenemende documentaire'
NRC (★★★★) 'Kettingreactie van onverschilligheid en corruptie'

A Perfectly Normal Family (Malou Reymann)

Het doodnormale gezin uit de titel komt eind jaren negentig volledig op z’n kop te staan wanneer papa aankondigt dat hij zich altijd vrouw heeft gevoeld. Vooral de elfjarige Emma heeft het daar erg moeilijk mee. Winnaar van de VPRO Big Screen Award tijdens IFFR 2020.

VPRO Cinema (★★★★) 'Levensechte familiegeschiedenis'
de Volkskrant (★★★★) 'Liefdevolle en subtiele film'
NRC (★★★★) 'Integer en naturel geacteerd'

Maiden (Alex Holmes)

In de door mannen overheerste zeilracewereld staat teamleider Tracy Edwards aan het roer van het allereerste geheel vrouwelijke team in een beroemde race over de wereld.

VPRO Cinema (★★★★) 'Eerlijke en ontroerende documentaire'
de Volkskrant (★★★★) 'Verkwikkend heldenepos'
NRC (★★★★) 'Opvallend weinig sentimentaliteit'

The Souvenir (Joanna Hogg)

Semi-autobiografische speelfilm over de onmogelijke liefde van de 24-jarige Britse upperclass-filmstudente Julie (debuut van Tilda Swintons dochter Honor) en haar mysterieuze ‘man van de wereld’ Anthony, die een heroïnejunk blijkt.

VPRO Cinema (★★★) 'Delicate vertelling'
de Volkskrant (★★★★★) 'Verandert voortdurend van vorm, stijl en sfeer'
NRC (★★★★★) 'Nietsontziend coming-of-agedrama'

Vitalina Varela (Pedro Costa)

Nadat ze veertig jaar vergeefs heeft gewacht op het door haar man beloofde vliegticket, arriveert de Kaapverdische Vitalina nu, drie dagen na diens dood, in Portugal. Ze treft een krot met een lekkend dak en een prevelende priester zonder volgelingen.

VPRO Cinema (★★★) 'Mythisch monument voor dolende zielen'
de Volkskrant (★★★★) 'Magisch en rauw'
NRC (★★★★★) 'Monument van een film'

La odisea (Sebastián Borensztein)

Voormalig voetballer Fermín Pelassi en zijn vrouw Lidia besluiten hun droom waar te maken door samen met dorpsgenoten een bedrijf op poten te zetten. Een corrupte bankmanager verdwijnt echter met al hun geld.

de Volkskrant (★★★) ''Een ouderwetse schelmenkomedie'
NRC (★★★★) ''Moderne Robin Hood in corrupt Argentinië'

Scoob! (Tony Cervone)

Scoob! onthult hoe vrienden voor het leven Scooby en Shaggy elkaar ontmoet hebben en hoe ze samen met jonge speurneuzen Fred, Velma en Daphne het beroemde Mystery Inc. vormden.

NRC (★★) 'Na een half uur gaat het mis'

We Summon the Darkness (Marc Meyers)

Op een festival ontmoeten beste vriendinnen Alexis, Val en Beverly drie jongens waar het meteen mee klikt en ze besluiten als afterparty naar Alexis afgelegen landhuis te gaan. Wat een leuke nacht had moeten worden, wordt al snel een nachtmerrie met een dodelijke wending.

The Hollywood Reporter: 'Retro horrorthriller'
Variety: 'Voelt soms als een horrorfilm geregisseerd door Richard Linklater'

Unhinged (Derrick Borte)

Wanneer Rachel, een alleenstaande moeder, wordt opgehouden in het drukke verkeer door een trage chauffeur voor haar, laat ze toeterend haar onvrede blijken. Niks ongewoons in Los Angeles. Maar de man waar ze zich aan ergert blijkt een gevaarlijke psychopaat, die haar niet zo maar zal laten gaan.

Er zijn op dit moment nog geen recensies van deze film verschenen