VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week o.a. een historische vechtkunstfilm van Zhang Yimou, een Russisch immigrantendrama en Keanu Reeves als huurmoordenaar John Wick.

Shadow (Zhang Yimou)

De koning van Pei en zijn volk leven in ballingschap nadat ze zijn verdreven uit de stad Jing. De koning richt zijn woede op de belangrijkste generaal. Wat hij niet weet is dat de generaal in het geheim aan een plan werkt om de stad te heroveren met behulp van een dubbelganger – een "shaduw".

VPRO Cinema (★★★★) 'Werkt toe naar een visueel verbluffend vechtballet'
de Volkskrant  (★★★) 'Camerawerk speelt fabelachtig spel met schaduwen'
NRC (★★★★) 'Beeldschone martial arts-film'
Seattle Times: 'Shadow zal niet snel worden vergeten'

Three Identical Strangers (Tim Wardle)

Documentaire over een identieke drieling die vlak na de geboorte door drie verschillende families wordt geadopteerd. Nadat de broers worden herenigd door een bizar toeval gaan ze van talkshow naar talkshow. Achter deze sprookjesreünie zit echter ook een duistere kant.

VPRO Cinema (★★★★) 'IJzingwekkende thriller vol bizarre plotwendingen'
NRC (★★★) 'Achtbaan-ritje met een gescheiden drieling'
The Guardian (★★★★) 'Meeslepend verhaal over drie gelukkige jongens die drie ongelukkige mannen werden'

The Sun Is Also A Star (Ry Russo-Young)

Student en romanticus Daniel en de in Jamaica geboren pragmaticus Natasha ontmoeten elkaar - en vallen voor elkaar – op een magische dag in New York. Vonken vliegen er onmiddellijk vanaf tussen deze twee vreemdelingen. Maar is het lot voldoende om de prille liefde over te laten gaan in ware liefde?

Variety: 'Optimistische, all-American romantiek'
The Hollywood Reporter: 'Verrassend fletse romantiek'

Achtergronden en interviews