VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week o.a. een fantasievolle musical over Elton John, een vermakelijke misdaadkomedie en de nieuwe film van Nuri Bilge Ceylan.

The Fall of the American Empire (Denys Arcand)

Pierre-Paul, een mislukte filosoof die als pakjesbezorger werkt, is de enige getuige van een overval waarbij bewaker en dader omkomen. Het fortuin dat aan zijn voeten valt besluit hij op te rapen en wit te laten wassen. Dat leidt tot een kat-en-muisspel met de politie.

VPRO Cinema (★★★★) 'Een vermakelijk fris Robin Hood-verhaal'
de Volkskrant (★★★) 'Omgekeerde heistfilm en maatschappijsatire in een'
NRC (★★★★) 'Een geslaagde misdaadkomedie over onze obsessie met geld'

Notti magiche (Paolo Virzì)

Drie jonge scenaristen die in Rome zijn voor een prijsuitreiking worden verdacht van de moord op een filmproducent. Aan de lokale politie vertellen ze over hun uit de hand gelopen avontuur vol bacchanalen, extravagante showgirls, listige producenten en grijpgrage acteurs.

VPRO Cinema (★★) 'Aaneenschakeling van aanstellerige scènes'
de Volkskrant (★★★) 'Lekker vet aangezette parodie op de Italiaanse filmwereld'
NRC (★★★) 'Je hebt bijna het gevoel naar een ouderwetse film te kijken'

Nureyev (David Morris & Jacqui Morris)

Documentaire over de Russische balletdanser en choreograaf Rudolf Nureyev (1938-1993). De film bestrijkt de periode vanaf het begin van zijn carrière tot aan het moment dat hij overliep naar het Westen, een gebeurtenis die in de hele wereld opzien baarde.

de Volkskrant (★★) 'Niets wordt uitgediept'
NRC (★★★) 'Wervelend als de danser zelf'

Ma (Tate Taylor)

De eenzame Sue Ann (Ma) woont in een rustig stadje in Ohio. Op een dag nodigt ze een groep tieners bij haar thuis uit voor een feestje. Na diverse feestjes blijkt de gastvrijheid van Ma in een obsessie te veranderen.

de Volkskrant (★) 'Faliekant mislukte onderneming tot thriller en horror'

 

Casper en Emma op jacht naar de schat (Aurora Gossé & Arne Lindtner Næss)

Casper en Emma brengen samen de zomervakantie door in het strandhuis van opa. Maar dan vinden ze op het strand een oud kistje met daarin een mysterieuze rebus. De vondst van de rebus is het begin van een grote schattenjacht.

NRC (★★★) 'Graaft niet heel diep, maar is wel heel liefdevol'