VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week o.a. een Italiaanse film over menselijk verlangen, een liefdesdrama in een orthodoxe gemeenschap en een documentaire over de strijd om niet vergeten te worden.

The Place (Paolo Genovese)

The Place is de naam van het restaurant waar De Man altijd te vinden is aan hetzelfde tafeltje. Mensen schuiven aan met grote verzoeken (dat een doodziek kind blijft leven, een demente man weer helder denkt), wat De Man wel kan regelen. Voor een tegenprestatie.

VPRO Cinema (★★★★) 'Prikkelend psychologisch drama'
de Volkskrant (★★★) 'Zuinig met inzicht en compassie'
NRC (★★★) 'Morele schuifpuzzel'

Disobedience (Sebastián Lelio)

Ronit groeide op in een orthodox-joodse gemeenschap in Londen, maar leidt nu al jaren een seculier bestaan in New York. Na het overlijden van haar vader, een prominente rabbijn, keert ze terug voor de begrafenis. Het weerzien met jeugdvriendin Esti, met wie ze ooit een verboden relatie had, maakt veel los.

VPRO Cinema (★★★) 'Sterke opbouw, rommelige afwikkeling'
NRC (★★★) 'Geen film die alleen wil confronteren of bevrijden'
The Guardian (★★★★) 'Rachel Weisz and Rachel McAdams zijn indrukwekkend in sterk liefdesverhaal'

Skyscraper (Rawson Marshall Thurber)

Oorlogsveteren Will Ford houdt zich bezig met het beveiligen van wolkenkrabbers. Als tijdens een opdracht in de hoogste wolkenkrabber ter wereld brand uitbreekt, krijgt hij de schuld. Terwijl hij op de vlucht slaat moet Will de werkelijke daders vinden om zijn naam te zuiveren.

NRC (★★★★) 'Actiefilm waarbij je het zweet in de handen krijgt' 
The Guardian (★★★) 'Dom maar meestal vermakelijk'
Empire (★★) 'Skyscraper is weinig meer dan een filmische bungalow'

Pluisje (árni ásgeirsson)

Pluisje is een jong en vrolijk vogeltje dat graag samen met zijn beste vriendinnetje Ploveria speelt. Ze lachen veel samen en zijn stiekem een beetje verliefd. Alles verandert als Shadow, de valk, Pluisje aanvalt tijdens zijn eerste vliegles. 

The Guardian (★★) 'Onze kinderen verdienen een meer gevatte film'

Op stap met Dirk Scheele de Film (Bert Penraat)

Dirk gaat op bezoek bij een echte koning en koningin in een paleis en gaat voor de allereerste keer paardrijden. Hij haalt grapjes uit en zet de hele groentewinkel op stelten met de Broccolirock. Maar waar is zijn grote vriend Japie het Aapie?

Er zijn op dit moment geen recensies van deze film