VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies. Met deze week o.a. een oplossing voor overbevolking met Matt Damon en Kristen Wiig, het laatste deel van een dystopische sciencefiction-reeks en de verfilming van Remco Camperts romandebuut uit 1961.

Downsizing (Alexander Payne)

Na een Noorse ontdekking die mensen in staat stelt te krimpen tot een twaalfde van de oorspronkelijke lengte, besluiten ook de Safraneks dat het tijd wordt om te 'downsizen'. Goed voor het milieu… en ook wel handig dat hun $157.000 in de poppenhuisjes van Leisureland ruim $10 miljoen waard is.

VPRO Cinema (★★★) 'Meer dan genoeg leuke losse scènes'
NRC (★★★★) 'Een echte ideeënfilm'
De Morgen (★★★) 'Alexander Payne is een gek genie met concentratieproblemen'
The Guardian (★★★★★) 'Prachtige parabel over masculiniteit in crisis'

Het leven is vurrukkulluk (Frans Weisz)

Al sinds de verschijning van Het leven is vurrukkulluk in 1961 heeft regisseur Weisz geprobeerd Remco Camperts lyrische tijdgeestroman, over een driehoeksverhouding op een lome zondagmiddag in het Vondelpark, te verfilmen. Op 79-jarige leeftijd is het hem eindelijk gelukt, met zoon Géza in een hoofdrol.

VPRO Cinema (★★) 'Een rommeltje'
de Volkskrant (★★★) 'Komt nooit helemaal van de grond'
NRC (★★★) 'Komt in zijn geheel nergens echt tot leven' €

Médecin de campagne (Thomas Lilti)

Op het Franse platteland werkt Jean-Pierre als huisarts. Iedereen kan zeven dagen per week op hem rekenen tot hij zelf ernstig ziek wordt. De jonge arts Nathalie komt zijn praktijk overnemen en zij is niet gewend aan het plattelandsleven. Jean-Pierre kan het werk maar moeilijk overdragen; hij ziet zichzelf als onmisbaar in de dorpsgemeenschap.

de Volkskrant (★★★) 'Liefdevol geschetste wereld'
NRC (★★★) 'Een warm en ontroerend portret' €
Empire (★★★) 'Vangt het provinciale leven met authenticiteit en tact'
The Guardian (★★★) 'Ondanks clichés een goedaardig drama'

Diep in de zee (Julio Soto Gurpide)

In de troggen van de oceaan leeft Diep, een gele octopus, in een kolonie met de meest bijzondere zeewezens. Wanneer zijn huis vernield wordt door een ongeluk, gaat Diep samen met zijn vriendjes op avontuur om hun leefgebied te beschermen.

Er zijn op dit moment geen recensies van deze film