VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies. Met deze week o.a. acteur Gary Oldman als Winston Churchill, een biopic over de Nouvelle Vague-legende Jean-Luc Godard en een Deens drama over een kunstenaar en zijn zoon.

Mesteren (Charlotte Sieling)

De gevierde kunstenaar Simon - een vijftiger - krijgt plots bezoek van Casper, zijn 28-jarige zoon, die hij op jonge leeftijd in de steek heeft gelaten. De komst van de enigmatische Casper, die tot Simons schrik naam heeft gemaakt met levensgrote tekeningen in de openbare ruimte, maakt nogal wat emoties los, ook bij Simons vrouwelijke entourage.

VPRO Cinema (★★★) 'Uitgezette lijntjes komen net iets te keurig bij elkaar'
de Volkskrant (★★★) 'Valt veel te grinneken'
NRC (★★★) 'Blijft afstandelijk'

Earth: Een onvergetelijke dag (Richard Dale, Lixin Fan en Peter Webber)

Natuurfilm waarin bijzondere dieren op een unieke manier in beeld worden gebracht met de nieuwste camera- en filmtechnieken. Het vervolg op de BBC-documentaire Earth uit 2007. Verteller van de Nederlandse versie is Thom Hoffman, het origineel werd ingesproken door Robert Redford.

de Volkskrant (★★★) 'Beelden zijn overdonderend en vernieuwend'
The Guardian (★★★) 'Haarscherpe en elegante cinematografie'
NRC (★★★) 'Kampvuurfilm om bij weg te dromen'

My Name is Nobody (Denise Janzée)

Nederlandse documentaire over roem. Aan de hand van een bijzondere klassenfoto uit 1937 gaat Denise Janzée in de Romeinse wijk Trastavere op zoek naar Grisanta: de 'nobody' die op de foto tussen Ennio Morricone en Sergio Leone zit.

de Volkskrant (★★★) 'Spotlights werpen diepe schaduwen'

Elias: Alle ankers vooruit! (Simen Alsvik en Will Ashurst)

Noorse animatiefilm over de jonge reddingsboot Elias. Na een heldhaftige reddingsactie mag hij in de grote haven komen werken en beleeft hij een nog groter avontuur.

Er zijn op dit moment geen recensies van deze film