VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies. Met deze week o.a. een onconventioneel sprookje van Guillermo del Toro, de langverwachte Marvel-film over een zwarte superheld en een vrouwelijke wraakwestern uit Indonesië.

The Shape of Water (Guillermo del Toro)

Dit sprookje van de Mexicaanse horrormeister Del Toro speelt zich af in de jaren vijftig in een geheim legercomplex. Daar houdt de FBI een Zuid-Amerikaans waterwezen gevangen en onderwerpt het aan wrede testen. Parellelen met het Mexico-bashen door Trump liggen voor de hand, maar Del Toro zoomt vooral in op de ontluikende liefde tussen schoonmaker Elisa en het waterwezen. Genomineerd voor 13 Oscars. 

VPRO Cinema (★★★★★) 'Wonderschoon en vilein'
NRC (★★★★) 'Liefdevolle hommage aan de monsterfilm' €
Empire (★★★★★) 'Even urgent en politiek als Pan's Labyrinth'
The Guardian (★★★★) 'Heeft een monsterlijk groot hart'

Black Panther (Ryan Coogler)

De titelheld, in het dagelijks leven koning van het fictieve Afrikaanse rijk Wakanda, werd al geïntroduceerd in Captain America: Civil War, maar voorkennis is gelukkig niet nodig voor deze 'origin story'. Een machtige vijand keert terug en T'Challa/Black Panther komt terecht in een strijd voor de veiligheid van zowel Wakanda als de hele wereld.

VPRO Cinema (★★★★) 'De politieke uitgesprokenheid verrast en ontroert'
De Morgen (★★★★) 'Eindelijk een Marvel-film die ergens over gaat'
The Telegraph (★★★★) 'Fris perspectief op een bekend format'
The Guardian (★★★★) 'Een subversief en luidruchtig actie-avontuur'

Marlina the Murderer (Mouly Surya)

Wanneer roverhoofdman Markus bij weduwe Marlina aankondigt dat hij haar later op de avond gaat verkrachten besluit Marlina in verzet te komen. Wat Markus letterlijk zijn kop gaat kosten. Waarna Marlina vervolgens een film lang met Markus' afgeslagen hoofd blijft rondlopen, in een verwoede poging dat hoofd bij de politie af te geven. 

VPRO Cinema (★★★★) 'Kleurrijk en feministisch'
NRC (★★★★) 'Wraaklustige vrouwen met betere dialogen dan Tarantino's gangsters'
De Filmkrant 'Verfrissende en noodzakelijke toevoeging aan het westerngenre'

The Insult (Ziad Doueiri)

Wat begint met een akkefietje tussen de Libanese automonteur Tony en de Palestijnse voorman Yasser in een christelijke wijk van Beiroet, escaleert tot een rechtszaak die het nationale nieuws haalt en rellen uitlokt. Eerste Libanese film met een Oscarnominatie, in Venetië bekroond met de prijs voor beste acteur.

VPRO Cinema (★★★) 'Een even vlot als beladen rechtbankdrama'
de Volkskrant (★★★★) 'Woede en nuance tegelijk'
De Morgen (★★★) 'Een heldere en flamboyant vertolkte parabel'
The New York Times 'Eerlijke benadering van het eindeloze conflict tussen fatsoen en wreedheid'

Broeders (Hanro Smitsman)

De Nederlandse familie van de jongvolwassen Yasin weet niet beter of hij werkt als vrijwilliger in een Jordaans vluchtelingenkamp. Tot de politie opeens binnenvalt omdat Yasin als jihadist naar Syrië zou zijn vertrokken. Zijn oudere broers Hassan (cabaretier) en Mourad (beroepsmilitair) gaan hem vervolgens zoeken. 

VPRO Cinema (★★) 'Ongeloofwaardig melodrama'
de Volkskrant (★★★) 'Bijt zichzelf in de staart'
NRC (★★) 'Goede bedoelingen en gesneefde ambities'
De Filmkrant 'Voelt soms geforceerd, maar blijft boeien'

De IJslandbende (Mans van den Berg)

Jeugdfilm over de jonge puber Sem die zijn vader heeft verloren en moet dealen met de nieuwe vriend van zijn moeder. Ter nagedachtenis van zijn overleden vader wil Sem een expeditie naar IJsland opzetten. Met zijn beste vriend Mohamed stelt hij daarom een team samen: de IJslandbende.

de Volkskrant (★★★) 'Begint als vrolijke avonturenfilm'
NRC (★★★) 'Sentimenteel en innemend'

Ted en het geheim van koning Midas (David Alonso en Enrique Gato)

In de tweede film rond de klungelige Ted reist hij naar Las Vegas om een presentatie van zijn vriendin Sara bij te wonen. Ze is archeoloog en heeft een zeldzaam stuk papyrus gevonden over de mythe van Midas, een koning die alles in goud kon veranderen. Als Sara vanwege dit geheim wordt ontvoerd door een schurk, zet Ted alles op alles om haar te helpen.

NRC (★★) 'Maalt niet om een stereotype meer of minder'
The Guardian (★) 'Alles is middelmatig'

Bob de Bouwer: Mega Machines (Colleen Morton, Scott Pleydell-Pearce en Stuart Evans)

Bob de Bouwer en zijn team werken aan hun allergrootste klus ooit. Ze kunnen wel wat extra hulp gebruiken en schakelen drie Mega Machines in: Blinker, Smakker en Kraker. Avontuurlijke kinderfilm over bouwen en samenwerken, gebaseerd op de zeer succesvolle animatieserie.

Op dit moment zijn er geen recensies van deze film