Ariel Vromens actiebiopic The Iceman volgt de waargebeurde Werdegang van huurmoordenaar Richard Kuklinski, die in de jaren zeventig en tachtig in opdracht van de maffia meer dan honderd mensen vermoordde. Zonder dat zijn vrouw en twee dochters van iets wisten.

De heftigste scène in een toch al heftige film zit ongeveer halverwege. We hebben Kuklinski inmiddels zonder enige emotie tientallen mensen zien omleggen. Dan komt hij bij de volgende. Het moorden gaat hem zo goed af, dat hij God uitdaagt. De man mag om een wonder bidden, wat hij – uiteraard – doet. Wanneer er – ook uiteraard – niets gebeurt, schiet Kuklinski hem alsnog dood.

The Iceman is niet voor gevoelige zielen. Vromen koos voor een rauw- realistische stijl, zonder ironie, waardoor de moorden levensecht en weerzinwekkend zijn. En Kuklinski wordt, hoewel hij vrijwel de hele film cool en beheerst is, geen held à la Hannibal Lecter. Hij is een slecht mens – na een verschrikkelijke jeugd, is de suggestie van de film – die toevallig goed is in moorden.

Dat Kuklinski niet de weerzinwekkende figuur wordt die je op basis van zijn daden zou mogen verwachten, komt doordat hij oprecht van zijn vrouw en dochters houdt, en doordat hij gespeeld wordt door acteur Michael Shannon.

De boomlange Shannon (1974), die na een reeks opvallende bijrollen in onder andere Vanilla Sky en Revolutionary Road langzaam begint door te breken als 'leading man', bewees in Take Shelter al dat hij ondanks zijn halfhysterische blik nooit de sympathie van de kijker verliest. In The Iceman weet hij van het monster Kuklinski een mens van vlees en bloed te maken. Door de paar positieve kanten van de man ( morele code, zorgzaam, standvastig) net dat beetje te benadrukken.

Shannon wordt bijgestaan door louter overtuigende prestaties in de bijrollen. Winona Ryder is geloofwaardig als Kuklinksi's vrouw die niets van de moorden weet (of wil weten waarschijnlijk), 'Captain America' Chris Evans onherkenbaar als Kuklinksi's smoezelige collega Mr Freezy, en Ray Liotta dreigend als maffiabaas Roy Demeo.

Alles bij elkaar opgeteld is The Iceman, de derde film van de in Israël geboren Vromen, na de nooit in Nederland uitgebrachte producties Rx (2005) en Danika (2006), met afstand zijn beste.