Still Alice-regisseur Richard Glatzer overleden

Glatzer (63) leed aan ALS

Dinsdag 10 maart overleed regisseur Richard Glatzer op 63-jarige leeftijd in Los Angeles aan de gevolgen van amyotrofische laterale sclerose (ALS). Samen met zijn man Wash Westmoreland schreef en regisseerde hij de film Still Alice, die momenteel in de bioscoop draait. Hoofdrolspeelster Julianne Moore won vorige maand een Oscar voor haar rol.

De spierziekte werd vier jaar geleden bij Glatzer geconstateerd toen hij net bezig was met het script van Still Alice. Aangezien de gemiddelde levensverwachting van een persoon met ALS drie tot vijf jaar is, vroeg zijn partner hem wat hij in zijn laatste jaren wilde doen. Zoals we Julianne Moore in haar Oscarspeech hoorden zeggen, was zijn antwoord dat hij films wilde blijven maken.

Glatzer lag al een aantal weken in het ziekenhuis en bekeek vanuit zijn bed hoe Julianne Moore de Oscar in ontvangst nam. Wash Westmoreland smokkelde champagne mee het ziekenhuis in, om samen naar de uitreikingen te kunnen kijken. Westmoreland heeft vandaag op Twitter een bericht geplaatst: ‘I am devastated. Richard was my soulmate, my collaborator, my life. A true artist and a brilliant man’.

Door de gezondheidsklachten van de regisseur werden de opnames van Still Alice, een film over een vrouw met beginnende Alzheimer, aangepast. Glatzer kon tijdens de opnames niet meer praten en slechts een vinger bewegen, dus regisseerde hij de film met behulp van een app die tekst omzet in spraak. De regisseur zou een grote inspiratiebron voor het team zijn geweest, doordat hij bleef doorzetten ondanks zijn groeiende gezondheidsklachten. Moore moest zich verdiepen in een personage met een ongeneeslijke ziekte, waar de omstandigheden van Glatzer een extra laag aan gaven, aldus de actrice.

Glatzer begon zijn regiecarrière met de film Grief uit 1993 en hierna maakte hij de films The Fluffer, The Last of Robin Hood en Quinceañera met zijn partner. Verder was hij creatief consultant en producer voor het programma America’s Next Top Model.