Michiel de Ruyter naar de VS

En ander Nederlands filmnieuws

Michiel de Ruyter is verkocht aan de VS, Michael Dudok de Wit (Father and Daughter) maakt een nieuwe film, en Het Schnitzelparadijs en ’n Beetje verliefd blijven de populairste telefilms in de bioscoop. Een overzicht van het interessantste nieuws rond de Nederlandse film.

Begin deze maand meldden we al dat de filmrechten van Roel Reinés Michiel de Ruyter zijn verkocht aan Groot-Brittannië, Duitsland, Japan, Vietnam, China en Koeweit. Daar kan nu de VS aan worden toegevoegd. Donderdagavond vertoonde Reiné de film voor het eerst in Amerika, waar de film Admiral gaat heten. Het is nog onduidelijk in hoeveel bioscopen de film zal worden vertoond.

De Nederlandse filmmaker Michael Dudok de Wit, die een Oscar won voor zijn korte animatiefilm Father and Daughter, is bezig met een nieuw project genaamd The Red Turtle, dat hij zal presenteren op het filmfestival van Cannes. De animatiefilm van speelfilmlengte gaat over een gestrande man op een onbewoond eiland, wiens ontsnappingspogingen worden gesaboteerd door een schildpad. Dudok de Wit werkt al zeven jaar aan het project en slaat de handen ineen met de Japanse animatiestudio Ghibli.

Deze week verscheen de dertigste editie van het Filmjaarboek, een naslagwerk voor filmliefhebbers waarin informatie over releases in Nederland zijn opgenomen . Uit de cijfers blijkt dat Het Schnitzelparadijs (2005) en ’n Beetje verliefd   (2006) na tien jaar nog steeds bovenaan staan als populairste telefilms op basis van het aantal bioscoopbezoekers. Beide films zijn geregisseerd door Martin Koolhoven, die ook Oorlogswinter en Suzie Q maakte. De populairste telefilm op televisie was Pieter van Rijns De overloper, die deel uitmaakt van de populaire politieserie Flikken Maastricht.