Beyond Sleep openingsfilm IFFR 2016

Verfilming Nooit meer slapen trapt 45ste editie af

De film Beyond Sleep opent op 27 januari de 45ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR). De internationale, Engelstalige film is gebaseerd op de roman Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans en beleeft die avond zijn wereldpremière. Beyond Sleep is geregisseerd door Boudewijn Koole (Kauwboy). De hoofdrol wordt gespeeld door Reinout Scholten van Aschat.

Beyond Sleep gaat over de overlevingstocht van de jonge, ambitieuze geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen op zoek gaat naar meteorieten. Hij hoopt dat zijn naam door deze reis aan een belangrijk wetenschappelijk bewijs zal worden verbonden. Op deze manier probeert Alfred het werk voort te zetten van zijn vader, die tijdens zijn eigen onderzoeksproject om het leven kwam. Alfred zoekt, struikelt en moet afzien op de wrede toendra van Noord-Europa. Verlossing vindt hij pas op de grens van waanzin.
 
Bero Beyer, festivaldirecteur IFFR, laat in een persbericht weten: “We zijn uitermate verheugd te kunnen openen met Beyond Sleep. Dit verhaal, dit boek is met recht een Nederlandse klassieker en de film weet door de indringende vertelwijze, onderstreept door de kracht van prachtige natuurbeelden, een nieuwe dimensie toe te voegen. Regisseur Boudewijn Koole maakte eerder veel indruk met het internationaal bekroonde Kauwboy, en heeft van Beyond Sleep, met een bevlogen team en topacteurs Reinout Scholten van Aschat en Pål Sverre Hagen ( Kon-Tiki), iets prachtigs gemaakt. Een droom van een openingsfilm: een Nederlands verhaal dat door internationale cinematografische en productionele samenwerkingsverbanden naar een hoger plan wordt getild.”

De 45ste editie van het IFFR vindt plaats van woensdag 27 januari tot en met zondag 7 februari 2016. Beyond Sleep zal later op 11 februari in de bioscoop worden uitgebracht.