The Imitation Game wint publieksprijs Toronto

Benedict Cumberbatch speelt wiskundige Alan Turing

The Imitation Game van regisseur Morten Tyldum heeft gisteren de Grolsch People’s Choice Award gewonnen, beter bekend als de publieksprijs – en tevens hoofdprijs – van het Toronto International Film Festival. The Imitation Game is een biografische film over Britse wiskundige Alan Turing.

In tegenstelling tot andere grote filmfestivals worden in Toronto geen grote juryprijzen uitgereikt. In plaats daarvan wordt de winnaar van het festival gekozen door het publiek. Voor het selecteren van de winnaars binnen kleinere categorieën, zoals de beste korte film en beste Canadese film, wordt wel een jury aangesteld. Hoewel een publieksprijs schijnbaar weinig verband houdt met potentiële Oscarwinnaars, bleek de winnaar van het festival in het verleden opvallend indicatief; vorig jaar werd de publieksprijs gewonnen door 12 Years a Slave, en tot de eerdere winnaars behoren American Beauty, Slumdog Millionaire and Silver Linings Playbook.

The Imitation Game vertelt het verhaal van de Britse wetenschapper en codeur Alan Turing, gespeeld door Benedict Cumberbatch, wiens uitvinding van de Turing-machine de ontwikkeling van de moderne computer mogelijk maakte. Hij werd in 1952 veroordeeld voor zijn homoseksualiteit en bestraft met chemische castratie. Twee jaar hierna stierf hij op 41-jarige leeftijd door het binnenkrijgen van cyanide. Of er sprake was van zelfmoord is nog steeds onzeker. In de film staat Turings werk als cryptograaf voor de geheime dienst van Engeland gedurende de Tweede Wereldoorlog centraal. De film zal vanaf 14 november in de Nederlandse bioscoop te zien zijn .

De tweede prijs ging naar Isabel Coixets Learning to Drive, een film over de vriendschap tussen een net gescheiden vrouw ( Patricia Clarkson) en haar nieuwe Indische rijinstructeur ( Ben Kingsley), en de derde prijs was voor Theodore Melfi’s St. Vincent, een comedy waarin Bill Murray zich uitleeft als ongeschikte babysitter. Beats of the Antonov van Hajooj Kuka werd door het publiek verkozen tot de beste documentaire van het festival en What We Do In the Shadows van Jemaine Clement (bekend van Flight of the Concords) en Taika Waititi was de winnaar in de Midnight Madness-categorie, waarbij de bezoekers op hun favoriete film in de categorie actie-, horror- of fantasy-film mogen stemmen.

Bekijk hier een overzicht van alle prijswinnaars van het festival.