Hoogtepunten uit Toronto 2014

Veel Nederlandse films op het programma

Het Toronto International Film Festival wordt dit weekend afgesloten. Het TIFF geldt als het meest bepalende filmfestival van Noord-Amerika en functioneert als dé showcase in aanloop van de Oscaruitreikingen op 22 februari. Welke films sprongen er dit jaar uit? En was Nederland nog vertegenwoordigd?

De 39ste editie van het TIFF telde 284 films. Veel van de grotere films die hun Noord-Amerikaanse première beleefden, zoals Manglehorn, The Humbling, A Pigeon Sat on a Branch Reflecting Its Existence en The Look of Killing, waren afgelopen weken al in Venetië te zien, maar 139 lange en korte films beleefden hun wereldpremière. Over welke producties werd het meest gesproken?

Het bijtend satirische The Riot Club van Lone Scherfig is een verfilming van het toneelstuk Posh van Laura Wade (ook verantwoordeijk voor het script). Centraal staat een gefictionaliseerde versie van de Bullingdon Club, de studentenvereniging van de Universiteit van Oxford, waarin een feestelijk diner uitloopt op een fiasco.

Vorige week vrijdag was het Bill Murray Day: denk aan een dag vol Murray- klassiekers, ontelbare fans in Ghostbusters-kostuums en Q&A’s met de ster zelf – die zich zelden laat interviewen. De dag werd  afgesloten met de première van komedie-drama St. Vincent van tot nu toe nog onbekende regisseur Theodore Melfi. In de film mag Murray, befaamd om zijn norse personages en deadpan gezichtsuitdrukkingen, zich uitleven als onverantwoordelijke, alcohol- en gokverslaafde oorlogsveteraan die op het zoontje van de buurvrouw moet passen.

Goed, officieel geen première: Wild, de nieuwe film van Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club), met een script van High Fidelity- schrijver Nick Hornby, was twee weken geleden al te zien op het Telluride Film Festival. In deze verfilming van Cheryl Strayeds memoire Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail reist Cheryl (Reese Witherspoon) te voet door de Mojave-woestijn naar de staat Washington om na een depressieve periode met zichzelf in het reine te komen.

Ten slotte had het TIFF dit jaar een Nederlands tintje: maar liefst vier Nederlandse films beleefden hun internationale première: Brozer van Mijke de Jong en Episode of the Sea van Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan, waarin documentaire en fictie worden vermengd, de intense thriller De Infiltrant van Sharif Korver, en Jan Willem van Ewijks vluchtelingendrama Atlantic