Lucia de B. Nederlandse Oscar-inzending

Tweede inzending voor regisseuse Paula van der Oest

De film Lucia de B. van regisseuse Paula van der Oest is geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen voor de aankomende Academy Awards. Het spannende drama met Ariane Schluter en Sallie Harmsen in de hoofdrollen, maakt daarmee kans op de Oscar voor best niet-Engelstalige film.

Lucia de B. werd uit veertien aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie die bestond uit Nederlandse filmjournalisten, regisseurs, scenaristen en andere filmprofessionals. De nominaties worden op 15 januari 2015 in alle categorieën bekendgemaakt. De Oscars worden uitgereikt op 22 februari 2015.

Lucia de B. gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Lucia de Berk. Haar verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een medewerker van het Openbaar Ministerie (Sallie Harmsen) die twijfelt aan het bewijsmateriaal tegen de van meervoudige moord beschuldigde verpleegkundige (Ariane Schluter).

Dit is de tweede film van Paula van der Oest (Black Butterflies, The Domino Effect) die wordt geselecteerd als Nederlandse Oscarinzending. Zus&Zo werd in 2002 genomineerd, maar won uiteindelijk niet de Oscar. In de afgelopen vijftig jaar zijn acht Nederlandse films genomineerd voor de Oscars waarvan drie uiteindelijk de felbegeerde award mee naar huis mochten nemen: De Aanslag in 1986, Antonia in 1995 en Karakter in 1997.

De selectie is niet het eerste goede nieuws rondom de film. De film werd na een succesvolle bioscooprelease in Nederland verkocht aan onder andere Latijns-Amerika, Zweden, Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Macedonië en Litouwen. Diverse internationale filmfestivals zijn inmiddels geïnteresseerd in de internationale première van de film, en de film zal tijdens het Nederlands Film Festival meedingen voor het Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs 2014.

Lees hier onze recensie van Lucia de B.