Hoyte van Hoytema gaat nieuwe Bond filmen

Nederlandse cinematograaf werkt met Sam Mendes aan vervolg Skyfall

Hoyte van Hoytema is bevestigd als ‘director of photography’ voor de eerstvolgende Bond-film. Het is voor hem het zoveelste prestigieuze filmproject in korte tijd, nadat de van oorsprong Nederlandse cinematograaf recentelijk al in dienst van Spike Jonze en Cristopher Nolan werkte.

Acteur Daniel Craig keert in de nog titelloze 24e Bond-film terug in de rol van Agent 007, en Sam Mendes is wederom verantwoordelijk voor de regie. De film zal qua verhaal een vervolg zijn op Skyfall.
Eerder werd al bekend dat cinematograaf Roger Deakins, bekend van zijn werk met The Coen Brothers en zijn meervoudige samenwerking met Mendes, niet zou meewerken aan de volgende Bond- film. Ook zijn er berichten dat de nieuwe Bond-film op film geschoten zal worden , maar dit is nog niet bevestigd. Van Hoytema liet eerder al zien met zowel analoge als digitale film te kunnen werken.

Van Hoytema groeide op in Nederland en verhuisde na een filmstudie in Polen naar Zweden, waar hij werkte in de film- en televisie-industrie. Hij werd internationaal opgemerkt door zijn werk aan de Zweedse thriller Let The Right One In, waarna hij de cinematografie verzorgde voor films van Hollywoodregisseurs als David O. Russell ( The Fighter) en Spike Jonze ( Her). In 2012 ontving hij de BAFTA-prijs voor zijn werk aan de Britse film Tinker Taylor Soldier Spy. Recentelijk werkte hij samen met Christopher Nolan aan diens sciencefiction-film Interstellar, die begin november in Nederland uitkomt.

De productie van de 24e Bond-film zal in december van start gaan en wordt 23 oktober 2015 in de bioscoop verwacht.

Bekijk hier het interview dat Hoyte van Hoytema deed voor CinemaTV.