Hoyte van Hoytema is genomineerd voor de jaarlijkse prijs van de American Society of Cinematographers voor zijn camerawerk in Tinker Tailor Soldier Spy van Tomas Alfredson. De nominaties voor de prestigieuze filmprijs werden gisteren bekendgemaakt door de ASC.

Van Hoytema studeerde cinematografie aan de Filmschool in Polen, nadat hij werd afgewezen voor de Filmacademie in Nederland. Na zijn opleiding ging hij in Zweden werken, waar hij in 2008 het camerawerk deed voor de film Let the Right One In van Tomas Alfredson. Tinker Tailor Soldier Spy is hun tweede samenwerking.

Over zijn werk voor Tinker Tailor Soldier Spy zei Van Hoytema in een interview: ‘Dit was een grote uitdaging. De film biedt een nieuw perspectief op MI6, de Britse geheime dienst, en dat vond ik er mooi aan. We moesten daar een aparte sfeer voor vinden en daar dan aparte beelden voor bedenken. Ik vond dat de wereld van MI6 donker en claustrofobisch moest zijn. Ik wilde de glamour er vanaf poetsen.’

Van Hoytema is nu voor het eerst genomineerd voor Beste Camera door de ASC. De overige vier genomineerden zijn Guillaume Schiffman voor The Artist, Jeff Cronenweth voor The Girl with the Dragon Tattoo, Robert Richardson voor Hugo, en Emmanuel Lubezki voor The Tree of Life. De prijsuitreiking vindt plaats op 12 februari.

Bekijk hieronder een interview met Hoyte van Hoytema over Let the Right One In en The Fighter.