Ray Harryhausen, Amerikaanse pionier op het gebied van animatie, is gisteren overleden. Harryhausen is 92 jaar geworden. Hij is bekend van zijn stop-motionwerk voor de films als Jason and the Argonauts uit 1963 en Clash of the Titans uit 1981.

Een overzicht van het animatiewerk van Ray Harryhausen.

Harryhausen zag in 1933 op dertienjarige leeftijd King Kong. Daarin is de bekende gorilla te zien, die volledig met stop- motiontechniek gemaakt is. Hij raakte gefascineerd door animatie en ging er zelf mee aan de slag. Vanaf 1935 maakte hij thuis stop-motionfilmpjes en na de Tweede Wereldoorlog ging hij voor het eerst aan de slag bij een professionele film: Mighty Joe Young uit 1949.

De Amerikaan maakte naam in de filmindustrie met de film Jason and the Argonauts. Daarin is een scène te zien waarin mensen met zeven skeletten vechten (ook te zien in bovenstaand filmpje). Het kostte Harryhausen drie maanden om die scène te filmen.

Veel filmmakers zien hem als animatiepionier. Zo zei George Lucas over Harryhausen: ‘Ray is een grote inspiratie voor ons geweest . Zonder hem was Star Wars er waarschijnlijk niet geweest.’ Diverse regisseurs verstopten een eerbetoon in hun films. In de stop-motionfilm Corpse Bride van Tim Burton is een grote piano te zien waarop de naam Harryhausen te zien is . In de animatiefilm Monsters, Inc. is een restaurant naar Harryhausen vernoemd.

De filmmaker ontving in 1992 een speciale Oscar: de Gordon E. Sawyer Award voor zijn technologische bijdrage aan de filmindustrie. Harryhausen ontving in zijn carrière geen enkele Oscarnominatie, dat weet hij zelf aan het feit dat hij voornamelijk in Europa werkte en niet in de Verenigde Staten.