Verenigd Koninkrijk/​Verenigde Staten 1963. Fantasy van Don Chaffey. Met o.a. Todd Armstrong, Gary Raymond, Nancy Kovack, Honor Blackman en Nigel Green.

VPRO Cinema

Geholpen door de goden gaat troonopvolger Jason, die door de moordenaar van zijn vader is verbannen, met zijn leger op zoek naar het Gulden Vlies. Onderweg wordt hij geconfronteerd met een hele reeks monsters. Knappe special effects van meester Ray Harryhausen scheppen een wereld bevolkt door mythologische wezens. Scenario van Jan Read en Beverley Cross zit goed in elkaar. Een van de hoogtepunten van de 'stop motion'-techniek. Het verhaal is niet bepaald origineel maar zit wel vol verrassende momenten. Spel staat op een redelijk hoog peil, zodat ook volwassenen zullen genieten van deze in de eerste plaats voor jonge kijkers gemaakte prent. Camerawerk van Wilkie Cooper. Bernard Herrman componeerde een score met een grote diversiteit aan thema's.

credits

Regie:
Don Chaffey
Cast:
Todd Armstrong, Gary Raymond, Nancy Kovack, Honor Blackman, Nigel Green, Nial Macginnis, Niall MacGinnis, Laurence Naismith
Scenario:
Jan Read
Productie:
Ray Harryhausen, Charles H. Schneer
Camera:
Wilkie Cooper
Muziek:
Bernard Herrman, Bernard Herrmann
Montage:
Maurice Rootes
Jaar:
1963
Alt. titels:
Jason en de duivelse machten
Genres:
Fantasy, Animatie, Avonturenfilm
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten