Robert De Niro neemt rol James Gandolfini over in Criminal Justice

Eerste draaidagen staan gepland in maart

Voor zijn plotselinge overlijden in juni was het de bedoeling dat James Gandolfini een terugkeer zou maken naar HBO, voor een rol in de nieuwe serie Criminal Justice, gebaseerd op de gelijknamige BBC-productie van Peter Moffat. Na een periode van onzekerheid is nu duidelijk geworden dat de serie alsnog gemaakt gaat worden, en dat niemand minder dan Robert De Niro Gandolfini’s rol zal overnemen.

Samen met producent Steven Zaillian schoot Gandolfini eerder dit jaar een door Richard Price geschreven pilot voor de serie, die aanvankelijk door de netwerkzender werd afgewezen. Een heroverweging leidde tot het besluit van Criminal Justice een miniserie van zeven afleveringen te maken, gebaseerd op het eerste seizoen van de BBC-serie.

Gandolfini treedt, postuum, nog altijd op als uitvoerend producent. De Niro neemt de rol van Jack Stone van hem over, een New Yorkse advocaat die de verdediging van een van moord verdachte Pakistaan op zich neemt. De beschuldigde kan zich alleen niet herinneren of hij de misdaad ook daadwerkelijk gepleegd heeft of niet.

Dat juist dit De Niro’s televisiedebuut wordt is niet toevallig: hij heeft al eerder met zowel producent Zaillian als scenarist Price samengewerkt. Zaillian schreef de biografische film Awakenings uit 1990, waarin De Niro één van de hoofdrollen heeft. En Price leverde het script van het misdaaddrama Night and the City (1992), waarin De Niro ook al een advocaat uit New York speelde.

De eerste draaidagen staan gepland voor maart volgend jaar . Zaillian zal de eerste aflevering regisseren. Volgens een woordvoerder van HBO wordt er gekeken of het mogelijk is alleen de scènes met Gandolfini uit de pilot opnieuw te schieten. Daarnaast wordt er nog druk gezocht naar andere regisseurs voor de zes overige afleveringen. Riz Ahmed, Bill Camp, Payman Maadi en Poorna Jagannathan zijn gecast in de grootste rollen.