Acteur James Gandolfini overleden

The Sopranos-ster is 51 jaar geworden

Acteur James Gandolfini is gisteren op 51-jarige leeftijd overleden. De hoofdrolspeler van de succesvolle serie The Sopranos was op vakantie in Italië, waar hij waarschijnlijk overleed aan een hartaanval.

James Gandolfini speelde in 1987 voor het eerst in een speelfilm, na zo’n tien jaar op het toneel te hebben gestaan. Hij kreeg in 1995 twee grote rollen die zijn bekendheid vergrootten. Zo speelde hij in Get Shorty, met John Travolta en Gene Hackman als tegenspelers, en in Crimson Tide met Denzel Washington.

De acteur brak in 1999 definitief door met The Sopranos, een dramaserie over de gelijknamige maffiafamilie in New Jersey. Gandolfini speelde maffioso Tony Soprano, een rol die hem een Golden Globe en drie Emmy’s opleverde en waar hij de rest van zijn carrière aan herinnerd werd.

The Sopranos liep van 1999 tot 2007, werd zeer goed ontvangen en was kenmerkend voor een nieuwe fase: televisieseries met speelfilmkwaliteit. The Sopranos wordt door velen gezien als beste televisieserie aller tijden. Dat bleek nogmaals toen de serie deze maand tot best geschreven serie van de afgelopen zeventig jaar werd uitgeroepen.

Het beste uit zes seizoenen The Sopranos

Gandolfini leidde een teruggetrokken leven en had eigenlijk niks met het beroemd zijn. Spottend noemde hij zichzelf weleens ‘de 120 kilowegende versie van Woody Allen’, verwijzend naar het verlegen en neurotische karakter van de regisseur. Dat is ook merkbaar tijdens het programma Inside the Actors Studio, waarin hij veertig minuten lang wordt geïnterviewd . Hij oogt daar niet volledig op zijn gemak, vragen over zijn privéleven beantwoordt hij soms met tegenzin, maar over zijn vak vertelt hij met de grootste passie.

Bedenker van The Sopranos, David Chase, sprak lovende woorden over Gandolfini tegenover E! Online. ‘Hij was geniaal. Iedereen die hem zag acteren, hoe klein zijn rol ook was, kon dat zien. Hij is één van de grootste acteurs aller tijden. Een groot deel van zijn talent zat in die verdrietige ogen. Hij was niet altijd de makkelijkste, maar hij was mijn partner, mijn broeder en we hadden een band die ik niet kan beschrijven.’

Fans van de acteur organiseerden een spontane herdenking in de diner waar de laatste scène van The Sopranos is opgenomen, nadat bekend werd dat Gandolfini was overleden. Zo’n vijfhonderd fans verzamelden zich in Holsten’s in New Jersey. Als eerbetoon hielden ze de tafel waar de Sopranos aan zaten tijdens die laatste scène vrij, met een bordje met ‘ gereserveerd’ erop.

Meest recentelijk was Gandolfini te zien in Zero Dark Thirty, als C.I.A.-directeur. Er staan nog drie films op de planning waar de acteur een rol in heeft, waaronder Animal Rescue, een misdaaddrama met Tom Hardy en Noomi Rapace. Deze film wordt in 2014 in de bioscopen verwacht.

James Gandolfini laat een vrouw, dochter en zoon achter.

Lees hier de necrologie van The New Yorker over James Gandolfini.