Quentin Tarantino krijgt oeuvreprijs in Lyon

Prijs uitgereikt tijdens Lumière Festival in oktober

Regisseur Quentin Tarantino krijgt op 18 oktober op het Lumière Festival in Lyon de Lumière Award uitgereikt. Hij ontvangt deze oeuvreprijs voor zijn gehele filmcarrière en – zo laat de organisatie weten – voor zijn passie voor film.

De organisatie van het Lumère Festival zegt over Quentin Tarantino: ‘Hoewel een wereldwijd publiek zijn films uit het hoofd kent, blijft Tarantino, die net een groot succes heeft geboekt met Django Unchained, een filmmaker van wie het werk persoonlijk, uniek, briljant en mysterieus is.’ Volgens de organisatie zijn films als Reservoir Dogs, Pulp Fiction en Inglourious Basterds ‘de norm geworden voor internationale filmmakers’.

Het Lumière Festival wordt sinds 2009 georganiseerd door Cannes-topman Thierry Frémaux en de Franse regisseur Bertrand Tavernier. Het festival is vernoemd naar de gebroeders Lumière, de grondleggers van de film. Bij het oprichten van het festival werd de Lumière Award in het leven geroepen. Eerder kregen regisseur Clint Eastwood, acteur Gérard Depardieu en regisseur Ken Loach de prijs voor hun oeuvre.