Netflix beschikbaar in Nederland

Alvast 70.000 geïnteresseerden in online videodienst

Woensdagmorgen is de online videodienst Netflix in Nederland van start gegaan. Dit betekend het einde van drie maanden wachten, sinds eind juni bekend werd gemaakt dat de service ook hier ter beschikking zou komen. Vanaf vandaag kunnen gebruikers voor 7,99 euro per maand onbeperkt online naar films en series kijken.

We lopen hiermee een kleine zes jaar achter op Amerika, waar de dienst al in 2007 werd gelanceerd. En het was vorig jaar al dat Netflix in Europa geïntroduceerd werd, eerst op de Britse eilanden en vervolgens in Scandinavië. Wereldwijd telt het bedrijf inmiddels rond de 37 miljoen klanten.

Zij kunnen het aanbod van Netflix – enkele duizenden films en series – aanschouwen via de website en via speciale apps voor Android, iOS, Sony PlayStation en Nintendo Wii. Nadat je een account hebt aangemaakt, kun je Netflix een maand lang gratis gebruiken. Daarna is de maandelijkse rekening per creditcard, iDeal of automatische afschrijving te betalen.

'We zijn blij dat we de toekomst van televisie naar Nederland kunnen brengen,' zegt Reed Hastings, medeoprichter en CEO van Netflix. 'In Nederland hebben veel mensen breedband, maar ze konden tot vandaag niet optimaal profiteren van hun snelle verbinding. Vanaf vandaag kunnen mensen in Nederland zich abonneren op Netflix en direct altijd en overal series en films kijken, voor een laag bedrag per maand.' Ongeveer 70.000 Nederlanders hebben volgens hem aangegeven dat ze geïnteresseerd zijn.

Toch hebben sommigen van deze 70.000 teleurgesteld gereageerd op het Nederlandse aanbod: veel films die de laatste twee jaar verschenen zijn, zoals Drive, The Hunger Games, End of Watch en The Imposter, ontbreken, net als series als MacGyver, The A-Team en Dawson’s Creek. Hoogstwaarschijnlijk is dit terug te leiden tot rechtenkwesties.

Wel zijn er op onze versie van Netflix films en series te vinden die de Amerikanen dan weer moeten missen, zoals Midnight in Paris van Woody Allen, of de succesvolle serie Homeland. Ook bevat de Nederlandse catalogus enkele titels van eigen bodem, zoals De Heineken Ontvoering, Komt een Vrouw bij de Dokter, Tirza en Sint.

Netflix distribueert daarnaast zijn eigen series, zoals het bejubelde House of Cards met Kevin Spacey en Orange is the New Black. De producties worden per seizoen op Netflix gezet, in plaats van één aflevering per week.

Netflix zal het traditionele tv-kijken desondanks niet verdringen, stelt Hastings. 'Mensen krijgen er een extra kanaal bij voor entertainment. Netflix is een nieuwe optie, naast het kijken van bijvoorbeeld dvd's. In Noord-Amerika zijn de traditionele tv-zenders helemaal niet gekrompen na onze komst. HBO is bijvoorbeeld groter dan ooit. Ook de bestaande zenders in Nederland, zoals RTL, worden steeds actiever op internet .'