Netflix komt naar Nederland

Filmstreamingdienst eind dit jaar beschikbaar

De Amerikaanse online filmstreamingdienst Netflix komt eind dit jaar naar Nederland. Dat heeft het bedrijf vannacht bekend gemaakt. Nederlanders kunnen met abonnement op Netflix voor een vast bedrag per maand onbeperkt films en televisieseries kijken op de computer, smartphone of tablet.

Al langere tijd gingen er geruchten over de lancering van de dienst in Nederland. Momenteel heeft het bedrijf alleen al in de Verenigde Staten 33 miljoen gebruikers, die verantwoordelijk zijn voor een derde van het internetverkeer in Amerika. Daarnaast is de dienst sinds kort beschikbaar in onder andere Zuid-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië.

Buiten het aantal gebruikers maakt Netflix weinig bekend over de cijfers. Toch liet Netflix in februari weten dat House of Cards, één van de eerste series die het bedrijf zelf produceerde, de best bekeken serie van de maand februari was. Het precieze aantal kijkers is niet bekendgemaakt. Netflix produceerde de serie en zette alle afleveringen van het eerste seizoen online, zodat je als kijker niet hoeft te wachten op de volgende aflevering.

Naast het produceren van House of Cards, heeft Netflix de komedie Arrested Development nieuw leven ingeblazen. Arrested Development stopte in 2006 na drie seizoenen, maar had een vrij grote fanbase. Nu zijn er vijftien nieuwe afleveringen gemaakt , die net als House of Cards in één keer online zijn gezet. Procera, een Amerikaans bedrijf dat internetproviders monitort, liet weten dat een derde van de Netflixgebruikers de eerste aflevering van het nieuwe seizoen keek. Daarnaast keek een tiende van de gebruikers het gehele seizoen in één keer.

Netflix begon in 1997 als online dvd-uitleenservice. Digitaal konden er dvd’s worden gereserveerd, die via de post werden opgestuurd. Sinds 2007 biedt het bedrijf streaming video aan, waardoor gehuurde films en televisieseries online te bekijken zijn. In 2010 sloot het bedrijf een deal met de filmmaatschappijen Paramount, Lionsgate en MGM, waardoor het aanbod een stuk uitgebreider werd. In totaal biedt Netflix nu zo’n één miljard uur aan video’s en series.

Op www.netflix.nl kun je je e-mailadres registeren, zodat je een e-mail ontvangt wanneer de dienst in gebruik gaat. Over de kosten en precieze lanceringsdatum wordt later dit jaar meer bekendgemaakt.