Ketelhuis draait eenmalig George Sluizers Dark Blood

Vertoning staat in teken van River Phoenix’ sterfdag

Het Amsterdamse filmtheater Het Ketelhuis draait op 8 november eenmalig Dark Blood, de film van George Sluizer, die bijna twee decennia onvoltooid is gebleven. De film wordt vertoond als eerbetoon aan hoofdrolspeler River Phoenix, ter gelegenheid van zijn twintigste sterfdag.

Phoenix’ overlijden op 31 oktober 1993 aan een drugsoverdosis betekende het einde van de productie van de psychologische thriller Dark Blood, waarvan de opnamen op dat moment voor tachtig procent waren voltooid. De toen 61-jarige Sluizer besloot – nadat special effects en vervanging van de 23-jarige Phoenix waren overwogen en verworpen – de film op te geven en de negatieven verdwenen na juridische onenigheid in de kluis van een verzekeringsmaatschappij.

Maar nadat de Nederlandse regisseur na een ernstig ziektebed naar eigen zeggen door de artsen was doodverklaard, besefte hij in 2007 dat het nu of nooit was: ‘ Al het creatieve werk dat erin zat, in die vuilnisbak met troep, dat wilde ik gewoon zo goed mogelijk achterlaten.’ Sluizer had de negatieven inmiddels teruggestolen, nadat bekend was gemaakt dat het materiaal vernietigt dreigde te worden. Gefinancierd door donaties via CineCrowd knutselde hij aan de montagetafel een film van bijna anderhalf uur in elkaar.

Dark Blood ging vorig jaar op het Nederlands Film Festival in première, maar heeft nog geen nationale of internationale verschijningsdatum gekregen. Omdat Sluizer op illegale wijze aan ‘zijn’ materiaal is gekomen en de rechten dus niet bepaald zijn, kan Dark Blood vooralsnog geen commerciële release krijgen. De speciale vertoning in Het Ketelhuis, waarbij Sluizer aanwezig zal zijn, is enkel bedoeld als eerbetoon aan Phoenix. Vrijdag is de kaartverkoop van start gegaan.

Dark Blood gaat over een jong echtpaar dat midden in de woestijn bij de jonge weduwnaar en kluizenaar Boy strandt. Als de twee weer willen vertrekken wordt duidelijk dat Boy, gespeeld door Phoenix, niet van plan is ze weer te laten gaan .