J.J. Abrams geëerd bij International Emmy Awards

Regisseur ontvangt Emmy Award voor oeuvre

Op het gala van de 41ste editie van de International Emmy Awards zal stilgestaan worden bij het werk van J.J. Abrams. De Amerikaanse film- en televisiemaker zal maandag 25 november een speciale Emmy voor zijn gehele oeuvre ontvangen.

J.J. Abrams is momenteel waarschijnlijk het interessantste creatieve talent binnen de industrie,’ aldus Bruce Paisner, voorzitter van de International Academy of Television Arts & Sciences, de organisatie achter de Emmy Awards. ‘Op 47-jarige leeftijd heeft hij al een aantal klassieke televisieseries als Felicity en Lost op zijn naam staan: producties die een standaard hebben gezet voor allerlei series die volgden.’

Naast de twee bovengenoemde shows is Abrams verantwoordelijk geweest voor series als Fringe, Undercovers, Alcatraz en Revolution. Afgelopen week ging zijn nieuwste sciencefictionserie Almost Human in première.

‘J.J. is er erg goed in de krantenkoppen een stap voor te zijn,’ zegt Paisner, in een verwijzing naar Abrams’ Person of Interest, een misdaadserie over een allesomvattend spionagenetwerk van de overheid, die twee jaar voor de controverse rondom de NSA op televisie verscheen. ‘Daarnaast baant hij nieuwe wegen om naar mensen en situaties te kijken, zoals hij deed in zijn heruitvinding van Star Trek.’

De uitreiking vindt plaats terwijl de audities van Abrams’ nieuwste project in volle gang zijn: zijn zevende Star Warsfilm moet eind 2015 in de bioscopen verschijnen.

De International Emmy Awards richten zich op tv-programma’s van over de hele wereld, in tegenstelling tot de reguliere Emmy’s die de series van binnen de Verenigde Staten eren. Dit jaar dingen er 36 producties uit 19 landen mee naar de prijzen, met Groot-Brittannië en Brazilië als koplopers met beide zes nominaties.