IFFR maakt Tiger Awards Competitie bekend

Chinese filmmaker Ai Weiwei jureert vanuit Beijing

Het International Film Festival Rotterdam heeft voor haar belangrijkste competitieprogramma, de Hivos Tiger Awards Competitie, zestien speelfilms geselecteerd. Daarvan komen twee films van Nederlandse bodem. Dat maakte het festival gisteren bekend.

In de Hivos Tiger Awards Competitie komen alleen eerste of tweede speelfilms van een maker in aanmerking. Van de selectie, die internationale films uit  alle windstreken omvat, komen ook twee films uit Nederland, namelijk IFFR- openingsfilm De wederopstanding van een klootzak (Guido van Driel) en Silent Ones (Ricky Rijneke).

Van de zestien competitiefilms kwamen er vijf tot stand met een bijdrage van het Hubert Bal Fonds. Hiervan zullen de films Night (Leonardo Brzezicki, Argentinië), Longing for the Rain ( Yang Lina, Hong Kong) en Penumbra (Eduardo Villanueva, Mexico) in Rotterdam hun wereldpremière beleven.

Drie winnaars zullen gekozen worden door een vijfkoppige jury die, naast onder anderen de Iraanse actrice Fatemeh Motamedarya en de Nederlandse filmmaker Kees Hin, ook bestaat uit de Chinese beeldend kunstenaar en filmmaker Ai Weiwei. Omdat de Chinese autoriteiten hem hebben verboden het land te verlaten, zal de filmmaker jureren vanuit zijn huis in Beijing.

De genomineerde films strijden om de Hivos Tiger Awards: drie gelijkwaardige prijzen van elk 15.000 euro, die uitgereikt zullen worden op vrijdag 1 februari .

De festivalorganisatie heeft ook de drieëntwintig korte en middellange films bekendgemaakt die meedingen in de Tiger Awards Competitie voor Korte Films, waarvoor ook drie Nederlandse films geselecteerd zijn. Onder meer de korte films Janus (Erik van Lieshout), Nummer veertien, home (Guido van der Werve) en Immortelle (David Verbeek) zullen strijden om een van de drie Canon Tiger Awards.