IFFR opent met De wederopstanding van een klootzak

Film werd mede geproduceerd door de VPRO

De 42ste editie van het Internationaal Film Festival Rotterdam zal op 23 januari 2013 officieel openen met de wereldpremière van de film De wederopstanding van een klootzak van regisseur Guido van Driel. De film, die ook geselecteerd is voor de Tiger Awards Competitie, werd mede geproduceerd door de VPRO.

De wederopstanding van een klootzak is het speelfilmdebuut van regisseur Van Driel. In de film spelen o.a. Yorick van Wageningen, Goua Robert Grovoguien en Juda Goslinga in de hoofrollen. Een belangrijke bijrol wordt in de film vertolkt door de onlangs overleden acteur Jeroen Willems.

De film gaat over de levens van verschillende mensen die met elkaar verwikkeld raken, waaronder een Amsterdamse crimineel die ternauwernood een moordaanslag overleeft. Verder vertelt de film over een depressieve lijfwacht, een ober met een zieke kat en een getraumatiseerde asielzoeker die niet kan praten over zijn verleden. De individuen moeten elkaar allemaal zien te helpen.

IFFR-directeur Rutger Wolfson zegt over de film: ‘Guido van Driel maakt grote indruk met een origineel, duister, bijna magisch verhaal dat hij even meeslepend als gecontroleerd heeft verfilmd. Ook de acteurs in de film schitteren. Yorick van Wageningen is verpletterend als crimineel in transformatie, net als de huiveringwekkende en onvergetelijke rol van Jeroen Willems.’

Van Driel, die naast regisseur ook schilder en striptekenaar is, debuteerde in 2000 met de documentaire U spreekt met Frank Laufer. Zijn korte film Groen is toch de mooiste kleur voor gras werd in 2007 genomineerd voor een Gouden Kalf.